Sütés-főzés kreatívan Géczy-Gaál Szilvivel – Márton napi libalakoma

(Budaörs, 2020. november 11. – Budaörsi Infó) Libapecsenye lilahagyma-lekvárral nem csak Márton napra!

 

 

Novemberben a Márton-nap alkalmából én több éve ezt a szuper receptet készítem el. Meghívjuk a barátainkat és egy nagyobb Libalakomát szoktunk csapni – igazi eszem-iszom dínom-dánom, amit idén sajnos a vírus miatt el fogunk hagyni. Hiányozni fog a közös együttlét – éppen azt is megidézve teszem közzé pont ezt a receptet. (hajdanán ez a lakoma előzte meg a karácsonyig tartó negyvennapos böjtöt…)

 

1. Elsőként a libapecsenyét készítem el.

Hozzávalók: 3-4 libacomb, 1 fej vöröshagyma, rozmaringág, majoranna, só, borókabogyó, libazsír.

A combokról én levágom szinte az összes zsírt és bőrt, feldarabolom és egy edényben gázon jól kisütöm. Így isteni finom házi tepertőnk lesz, és azért mert ebből lesz zsír a libára, hogy azt teljesen ellepje – mert így nem szárad ki sütés közben és így igazi pecsenye lesz.

A combokat fedeles tűzálló tálba teszem, hozzá rakom a 4 felé vágott hagymát, sózom, fűszerezem és ráöntöm a zsírt. Így beteszem a forró sütőbe 180 fokon 2-2,5 órát sütöm, míg megpuhul az utolsó fél órában leveszem a fedőt, hogy szépen megpiruljon.

 

 

libalakomaszilvi5

 

2. Köretként én tepsiben sült körtés krumplit készítek hozzá.

Hozzávalók: 5-6 db krumpli, 1-2 körte, olivaolaj, kakukkfű, őrölt kömény.

A krumplit meghámozva a körtét héjával együtt felkockázva tepsibe teszem, átforgatom az olívaolajban és fűszerekben majd betolom a sütőbe, ha befér a libacombok alá, ha nem akkor utánuk és 30 perc alatt ropogósan készre sütöm.

 

 

libalakomaszilvi4

 

libalakomaszilvi

 

3. Most érkeztünk a recept legizgalmasabb részéhez, ami a lilahagyma-lekvár.

Feltétlen érdemes megcsinálni, mert mindenki imádni fogja és bármilyen húsos ételnek remek kiegészítője.

Hozzávalók: 2 ek cukor, 3-4 fej lilahagyma, 0,5 dl olaj, 1 kk kakukkfű, 2 db babérlevél, 2-2,5 dl vörösbor, 2-3 ek balzsamecet, 1-2 alma, friss bazsalikom.

Elkészítés: a cukrot serpenyőben karamellizálom, közben felvágom vékony szeletekre a gyönyörű lilahagymákat, megsózom.

Amikor a cukor aranybarna ráöntöm az olajat, majd belekeverem a hagymát – amire ezen a ponton ráköt a karamell – de a további párolás során felolvad.

Mikor a hagyma már összeesett ráöntöm a vörösbort, balzsamecetet, hozzáteszem az összes fűszert és a reszelt almát. Az egészet kb. 30 percig kis lángon tovább párolom, közben kóstolgatom, sózom és ha kíván még egy kis bort vagy ecetet beleteszem. Mennyei íze van, izgalmasan édes és savanyú, fűszeres és krémes. Hidegen és melegen is finom.

Fontos: a sült hús alatt maradt isteni finom fűszeres zsírt elteszem a hűtőbe és még jó pár napig rá lehet járni és finom kovászos kenyérre kenve enni.

 

 

libalakomaszilvi3

 

Kész is van a lakoma. Jó étvágyat!

Géczy-Gaál Szilvi

 

 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.