Márton napján kiderül, hogy milyen lesz a tél?

(Budaörs, 2020. november 11. – Budaörsi Infó) Márton-napja jelentette egykor a paraszti év végét. Ilyenkor fejezték be az éves mezőgazdasági munkákat és kezdetét vette a téli pihenőidőszak. Ilyenkor fizették ki a cselédeket, s a fizetség mellé ajándékba egy libát is kaptak, hogy ezzel is tizedeljék a jószágokat. Mi több azt mondják, hogy meg lehet állapítani a Márton-napi időjárásból, hogy milyen lesz a tél. Nézzük meg.

 

 

Márton-napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap. Ezen a napon rendszeresek voltak a vásárok és a bálok. Továbbá ilyenkor jóízű lakmározást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőségesen legyen mit fogyasztani. Ezeken a lakomákon jellemzőek voltak a libaételek, mert ilyenkorra már le lehetett vágni a tömött libát is.

 

 

lud_liba_marton_nap

 

Jellegzetes Márton-napi libaételek: Márton-napi libasült, Márton-napi libaleves, libamáj zsírjában, libasült vörösboros káposztával, fokhagymás libacomb, ludaskása, töltött liba és még sorolhatnánk.

 

Így tartja a népi mondás:

„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.”

 

A „püspökfalat” kifejezés is innen ered. Szokás volt a papnak is küldeni belőle, különösen a liba hátsó részéből. Márton az újbor bírája is. Márton napra már iható az újbor. A libaétel mellé a kiforrott újborral volt szokás koccintani.

 

Szent Márton

Egy másik legenda szerint Szent Márton híres volt jóságáról, szerénységéről és önzetlenségéről és nevéhez fűződik a libalakoma tradíciója és az újbor megszületése is, így mára a vendégszeretet szimbólumává vált. Szent Mártont amikor püspökké akarták megválasztani, egy libaólban próbált elrejtőzni, de a ludak gágogásukkal elárulták őt.

Manapság ismét divatba jöttek a Márton-napi lakomák. Szinte kivétel nélkül, Márton-napja előtt, megjelenik a hazai vendéglátóhelyek kínálatában valamilyen hagyományos libaétel vagy Márton-napi ételkülönlegesség.

 

 

osz_pilis_oszi_idojaras_kodos

Márton-napi időjárási megfigyelések

Márton-napján a sült liba mellcsontjából az időjárásra is szoktak jósolni; mégpedig: Ha a lúd mellcsontja fehér, akkor a tél havas és enyhe lesz, de ha vörös, vörösesbarna, akkor hideg tél várható.

 

Márton-napjához kapcsolódóan, nem csak a libacsontból, de az aznapi időjárásból is meg szokták jósolni a következő telet, úgy mint:

– Ha ködös Márton, akkor enyhe tél lesz, ha viszont havazik, erős tél várható.

– Ha ezen a napon esik, utána a fagy elviszi a termést.

De azt is megfigyelték, hogy:

Márciusban olyan idő lesz mint Márton-napkor. 40 napig olyan idő lesz, mint Márton-napkor.

 

Az e napi szép időt, Szent Márton nyaraként is emlegetik Baranyában. De azt is jelentheti, hogy hideg lesz a tél. Továbbá, kemény tél várható, ha Márton fehér lovon jön, azaz ha e napon havazik.

 

A népi hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, tilos volt mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozhatta. Asszonyok ma pihenjetek! 

 

 

Marton_nap_Liba_mezeskalacs

 

(Budaörsi Infó/alon.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.