Budaörsiek együtt, egymásért! – Vágó Evelin: Testtartást segítő gyakorlatok

 

(Budaörs, 2020. szeptember 1. – Budaörsi Infó) Budaörsiek együtt, egymásért! sorozatunkon belül minden héten Vágó Evelin edzéssel kapcsolatos cikkeit olvashatják és videóit nézhetik meg. A mai részben a testtartást segítő gyakorlatokról lesz szó. Tartsanak velünk! 

 

 


Kérjük iratkozzanak fel YouTube-csatornánkraFacebook-oldalaink és hírportálunk előtt elsőként ott lesznek elérhetőek a videóink.


 

 

A veszélyhelyzet idején szerettük volna, hogy ha nap mint nap nem csak azzal szembesülnek olvasóink az oldalunkon, hogy a megbetegedettek száma miként változik. Lehetőséget biztosítottunk, hogy bárki csatlakozzon hozzánk és megmutassa, hogy mivel tud hozzájárulni a beszűkült közösségi élethez.

A sorozatunk a korlátozások feloldása után véget ér, viszont a segítőink, az előadóink lelkesedése töretlen, ezért a továbbiakban is találkozhatnak velük videós formában egy új sorozat keretén belül! Köszönet érte! Tartsanak velük, velünk!

 

Budaörsiek együtt, egymásért!

 


Videós bejelentkezéseinket a témával kapcsolatos cikkekkel is kiegészítjük, így érdemes figyelemmel kísérni továbbra is – Youtube-csatornánk és közösségi oldalunk mellett – hírportálunk, a Budaörsi Infó Online felületét is.


 

 

Budaörsiek együtt, egymásért! – Testtartást segítő gyakorlatok

 

 

GONDOLJ CSAK BELE, MENNYIT ÜLSZ EGY NAP A MUNKAHELYEDEN, AZ AUTÓBAN, AZ OSZTÁLYTEREMBEN, OTTHON A TV ELŐTT. TANULMÁNYOK SZERINT AKÁR 15 ÓRÁT IS TÖLTHETÜNK ÜLÉSSEL A NAP FOLYAMÁN, AMI NAGYON SOK, CSAKNEM AZ EGÉSZ NAPUNK. MEGMUTATJUK, MILYEN KÁROS HATÁSAI LEHETNEK A SOK ÜLÉSSEL TÖLTÖTT ÓRÁNAK.

 

1. TÖNKRETESZI A TESTTARTÁSOD

A rossz pózban való ülés az egész testedre káros hatással van. Először a hátad, derekad kezd el hasogatni, utána pedig a nyakad. Minél többet ülsz, annál nagyobb az esély arra, hogy rosszul fogod magad tartani. Az ülés csökkenti az izomzat rugalmasságát, de növeli a porckorongsérv kockázatát. Az ilyen károkat mindig könnyebb megelőzni, mint kezelni.

 

 

ules

 

2. IZOMGYENGESÉGET OKOZ

Amikor több időt töltesz ücsörgéssel, mint edzéssel, az izmaid gyengülnek, méghozzá igen gyors ütemben. Sajnos ezt egy elég egyszerű képlet igazolja: ha nem használod az izmaidat, azok leépülnek, elgyengülnek. Próbálj figyelni arra, hogy a kihúzott háttal, felemelt vállakkal és fejjel ülj.

 

3. GYENGÍTI A CSONTOZATOD

A rengeteg üléssel töltött idő hatással van a csontjaidra is. A csontritkulás komoly betegség, és sokkal nagyobb eséllyel érinti a menopauzán átesett nőket. Ahhoz, hogy megelőzd a csontritkulást, fel kell állnod az kanapéról, asztal mögül, a felesleges kilóktól pedig meg kell szabadulnod.

 

 

csontritkulas

 

 

4. LELASSÍTJA AZ EMÉSZTÉST

Szeretnél fogyni, karcsúsodni? Sajnos mozgás nélkül nem fog menni. Ha egész nap az irodában ülsz, az emésztésed le fog lassulni, a szervezetednek pedig kevesebb kalóriára lesz szüksége. Ha ennek ellenére ugyanannyit eszel, sajnos hízás lesz a vége.

 

5. KIHASZNÁLATLAN IZMOK, KIHASZNÁLATLAN INZULIN

Habár nem élsz aktív életet, a hasnyálmirigyed nem fogja ezt tudni, nem tud megfelelően működni. A mozgásszegény életmód miatt pedig egyenes út vezet a II-es típusú cukorbetegséghez. Friss kutatások szerint a nőket sokkal nagyobb mértékben érintik az ilyen krónikus betegségek, melyek a mozgásszegény életmódnak köszönhetők.

 

6. KÁROSODIK A SZÍV

Valamit mindenképpen tudnod kell: a kanapén töltött idő fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Kutatások szerint a napi 4 vagy több órát ülő embereknél 125%-kal nagyobb eséllyel alakul ki szívinfarktus, légszomj, mint a napi 2 vagy kevesebb órát ülők.

 

 

sziv_szivelegtelenseg_cikk_

 

 

7. ROMLÓ KERINGÉS

Ha egy óránál többet ülsz egyhuzamban, máris megnövelted a perifériás ödéma kockázatát. A problémát ilyenkor az alsó végtagokban (boka, láb, lábfej) felhalmozódott folyadék jelenti. Amikor a véráram lelassul, nagyobb az esély a visszerek kialakulására is, hiába nem terhelted a lábad.

 

8. ALVÁSI APNOE

A 40 fölötti, túlsúllyal rendelkező férfiak számára az alvási apnoe kockázata jelentős. Az alvási apnoe alvás közben fellépő légzéskimaradást eredményez. A nap folyamán az alsó végtagok megtartják a folyadékot, este, fekvő helyzetben ez a folyadék szétáramlik, s beszűkíti a nyak és légcső környékét.

 

9. ROSSZKEDV

Nem csak a testedet befolyásolja a rengeteg ülés. Ha nem mozogsz, a vérkeringésed lelassul, az oxigén és a hormonok szintje leesik, áramlásuk pedig korlátozódik. Ezek a hormonok elengedhetetlenek a megfelelő lelkiállapothoz. Emellett az egész napos üldögélés miatt haszontalannak és lustának érezheted magad, ami szintén nem biztosít túl jó kedvet.

 

 

szomoru

 

 

10. A SZELLEMI LEÉPÜLÉS ESÉLYE IS NŐ

Az idő vasfoga mindenkit megcibál. Ahogy az évek telnek, egyre jobban oda kell figyelned a szellemi épségedre is. Friss kutatások során 60 év fölötti résztvevőket vizsgáltak. Az eredmények elképesztők: 6 órán felül minden üléssel töltött óra megkétszerezte a szellemi leépülés esélyét. Épp ezért fontos, hogy már most szoktasd magad az aktív élethez, rendszeres testmozgáshoz.

 

 

 

 

(Budaörsi Infó/wellandfit.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.