Megnyílt a Budaörsi Állatmenhely fotókiállítása a Városházán

(Budaörs, 2019. október 8. – Budaörsi Infó) 2019. október 7-én volt a Budaörsi Állatmenhely fotókiállításának megnyitó ünnepsége a Városházán. 

 

 

A megnyitó ünnepségen a jelenlévőket Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere köszöntötte.

Beszédében elmondta, hogy akinek már volt, vagy most is van kutyája, macskája, lova vagy teknőse, papagája, hörcsöge vagy bármilyen kisállata, az tudja, hogy milyen különleges viszony alakul ki az ember és kedvence között.

“Mennyi örömet, jó érzést, vidámságot hoznak az életünkbe. Rajtuk keresztül tanuljuk meg már kicsit korban a felelősséget egy másik lény iránt, a gondoskodást, a gondozás fortélyait. És persze azt is, hogy ez nem mindig könnyű, de aki már nézett valaha is mélyen egy kutya szemébe, annak számára evidencia, amit Csányi Vilmos etológus mond, hogy ők valójában a mi szőrös gyerekeink. Ezért úgy kell bánnunk velük, mint a saját gyermekeinkkel. Ha belegondolunk, az ember mennyi gonoszságra képes, akkor megértjük azt a kutyás mondást, hogy minél több ember ismerek, annál jobban szeretem a kutyákat.

Ne gondolja senki, hogy az állatmenhelyekre csak emberi gonoszságból és gondtalanságból kerülnek állatok. Rengeteg olyan tragikus és szélsőséges élethelyzet is adódik, amikor valaki rákényszerül arra, hogy megváljon kedvencétől. Ilyenkor fontos, hogy legyen egy hely, egy intézmény, amely szervezetten, profi módon és emberségesen nyújt ideiglenes otthont a kis lényeknek.

 

 

menhely_kiallitas_2019_10_08 (5)

 

Budaörs ebből a szempontból is szerencsés, mert akadnak olyan elkötelezett és önfeláldozó civilek, akik vállalták ezt a nagy terhet. Nálunk az állatmenhely és a gyepmesteri telep ugyanazon a helyen működik, aminek az előnye az, hogy itt soha nem altatnak el állatokat. Addig küzdenek, amíg új gazdit nem találnak számukra, vagy ha mégsem akkor életük végéig gondozzák őket. 

Jelenleg is mintegy 150 kutyáról és macskáról gondoskodnak, szervezik mindennapi életüket, és egyengetik sorsukat, felkészítik a potenciális új gazdákat. Rendkívül megerőltető munka ez fizikailag és lelkileg is. Nagyon jól jön hát a legkisebb támogatás, önkéntes segítség. Időnként előfordul hétvégente, hogy minden kutyára akad olyan látogató, aki elviszi őket sétálni. Sokat jelent az a 30 diák is, akik az 50 órás közösségi szolgálatot itt teljesítik. 

 

 

menhely_kiallitas_2019_10_08 (1)

 

A mostani fotókiállítás egyik apropója, hogy a múlt héten volt az Állatok Világnapja. De ennél is fontosabb, hogy hírét vigye a menhelynek, bepillantást engedjen az ott folyó munkába.

Szerencsére a képek döntő többsége nem lehangoló és nem is drámai. Noha nyilván sok tragikus pillanat adódik egy ilyen helyen, de alapvetően mindenkinek az a célja, hogy az állatok addig is boldogok legyenek, amíg új gazdára nem lelnek. 

A két fotós Borsik-Budai Katalin és Gyurácz Benjámin, akinek a képeit láthatjuk, maguk is aktív önkéntesek, így hát nem véletlenül láttatnak a képeikkel is sokkal többet az állatok életéből, mintha csak belecsöppentek volna oda egy rövid időre.

 

 

menhely_kiallitas_2019_10_08 (8)

 

Az állatmenhely esetében ez a kiállítás sem csupán egy kulturális esemény, hanem része annak  missziónak, amivel közelebb akarják hozni a emberekhez a menhely világát. Azzal a nem titkolt reménnyel, hogy talán ezeknek a képeknek a hatására születik meg valakibe na döntés, hogy örökbe fogadjon egy állatot, vagy önkénteskedjen, esetleg bármivel támogassa őket.

Köszönöm a szervezőknek, a művészeknek, hogy a Polgármesteri Hivatal épületét választották a kiállítás helyszínéül. Egyúttal ezt az alkalmat is megragadom, hogy köszönetet mondjak azért az áldozatos munkáért, amit végeznek.”

 

 

menhely_kiallitas_2019_10_08 (4)

 

A polgármester beszédét követően Borsik Richárd, a Budaörsi Állatmenhely önkéntese köszöntötte a jelenlévőket.

“… Körülöttünk a menhely jelenlegi és már gazdinál lévő lakóinak a képei. A kiállítás apropója a múlt péntek, és az Állatok Világnapja, illetve az, hogy a számunkra ismerős képeket, hangulatot, esetleg érzéseket mindazok megtapasztalják néhány perc erejéig, akik elidőznek a fotók előtt.

Azok is, akik még nem jártak nálunk és azok is, akik ismerősöket találnak köztük. budaörsi menhely annak idején két elkötelezett állatvédő, az alapító anyák  jóvoltából és az önkormányzat támogatásával, segítségével jött létre.

 

menhely_kiallitas_2019_10_08 (3)

 

Azóta sok minden megváltozott, jóval nagyobb léptékű lett. Állatok és emberek ezrei fordultak, fordulnak meg nálunk, a virtuális menhelyen, azaz a honlapunkon és közösségi oldalainkon, meg sokkal többen. Egy dolog nem változott. A napi küzdelem azokért az állatokért, akiket befogadunk, gyógyítunk, ápolunk, és új otthont, új életet keresünk nekik.

Az ő életükért mi vállalunk felelősséget. A vezetők és a dolgozók, illetve az önkéntesek a rendelkezésre álló anyagiakból, szabadidőből, energiából a nem könnyű körülményekhez képest biztonságos, emberhez és állathoz méltó környezet igyekeznek biztosítani védenceinknek. A mindennapos küzdelemért cserébe nem hétköznapi élményekben van részünk, legyen az vidám, komoly vagy esetleg szomorú.

 

menhely_kiallitas_2019_10_08 (2)

 

Anyagi de főleg emberi erőtartalékból sosem elég, csak így tudjuk az elavult, elöregedett, lakóink áldozatos munkája által elhajlított, szétrágott, kiásott és minden egyéb módon próbára tett kenneljeinket, kifutóinkat, kezdetleges közműveinket, egyszóval a jó öreg Budaörsi Állatmenhelyet életben tartani, és közben még fejleszteni is.

Biztosan vannak az országban modernebb menhelyek, de ez a mienk, az Önöké Budaörsé és persze az állatoké.

Nézzenek körül, és persze, ha valamelyik kutyán vagy cicán megakad a szemük, jelezzék nekünk. Vagy ami még jobb, látogassanak el hozzánk, és ismerkedjenek meg velünk a saját közegünkben.”

 

Borsik Richárd a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a Budaörsi Állatmenhely alapítói dr. Bártfay Zoltánné, Gabi néni és Farkas Andrásné, Erzsi néni, akiknek a munkája nélkül mindez nem jöhetett volna létre.

Továbbá kiemelte, hogy nagyon örül, hogy önkéntes lehet  a menhelyen, hiszen olyan sok élményt és szeretetet ad neki ez a munka, ami felbecsülhetetlen.

menhely_kiallitas_2019_10_08 (6)

 

Budaörsi Állatmenhely fotókiállítása 2019. október 19-ig tekinthető meg az aulában.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.