Tájékoztató a budaörsi szeméthelyzetről

(Budaörs, 2019. január 24. – Budaörsi Infó) Budaörsön a lakosság folyamatosan érzékeli, hogy erősen akadozik a hulladék elszállítása. Bár Budaörs Város Önkormányzatának semmilyen közvetlen ráhatása nincs a feladatot ellátó Érd és Térsége Hulladékkezelő Nonprofit Kft. (ÉTH) tevékenységére, ennek ellenére annyit meg tudott tenni, hogy kezdeményezte az ÉTH felügyelőbizottságának összehívását. Ezen az e-mail-címen lehet bejelenteni a budaörsi szemétszállítási problémákat: hulladekproblema@budaors.hu.

 

 

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere közleményében, amit Budaörs Város hivatalos weboldalán olvasható azt írta, hogy a lakók  jogosan mérgelődnek a legutóbbi idők szemétszállítási problémái miatt.

Néhány sorban összefoglalta, hogy hogyan került Budaörs ebbe a helyzetbe, és hogyan próbálnak enyhíteni a gondokon:

1. Budaörsön évtizedeken át az önkormányzat helyi közszolgáltató cége, a BTG Nonprofit Kft. végezte a szemétszállítást, mindenki megelégedésére. A zöldhulladékot például a törvényben előírt 12 alkalom helyett évi 40-szer szállították el.

2. Először csak a díjbeszedést vette el az állam a BTG-től, de a szemetet szállíthatta továbbra is az önkormányzati cég. A kifejezetten erre létrehozott állami Kukaholding (Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.) azonban nem bírt még a díjbeszedés feladatával sem: a számlák volt, hogy fél-, egy éves késéssel érkeztek meg a lakosokhoz.

3. Ezt követően elvették a BTG-től a szemétszállítási jogosultságot is, ezentúl csak az Érd és Térsége Hulladékkezelő Nonprofit Kft. (ÉTH) alvállalkozójaként dolgozhatott tovább.

4. A Kukaholding nemcsak a lakossági díjak beszedését nem tudta jól megoldani, de a szemétszállítók kifizetését sem. Az ÉTH sem kapott elég pénzt, ezért nem tudott fizetni az alvállalkozójának, százmillió forintos nagyságrendű tartozást halmozva fel a BTG felé.

5. Mivel a baj nem jár egyedül, erre az időszakra esett, hogy szolidaritási hozzájárulás címén az állam évi több mint kétmilliárd forintot vont el Budaörstől, így, ha akartuk volna sem tudtuk volna finanszírozni a BTG veszteségét.

6. A BTG azonban nem tudta a végtelenségig ingyen végezni azt a feladatot, amiért a díjat a lakosoktól az állam egyébként beszedte, ezért átadta minden eszközét az érdi cégnek, s megszűnt alvállalkozó lenni. A BTG tehát a szemétszállításból kiszorult.

7. Sajnos, a Kukaholdinghoz hasonlóan a szemétszállításra feljogosított ÉTH sem tud megbirkózni a feladattal: akadozik a kommunális hulladék elszállítása, a szelektív szemét pedig hetekig áll a porták előtt…

Ilyen az, amikor az állam az önkormányzattól magához ragad egy olyan feladatot, amit addig helyben kiválóan el tudtak és tudnának továbbra is látni.

 

szemetszallitas_2019jan_budaors_levai_u2_eth

 

Budaörs Város Önkormányzatának semmilyen közvetlen ráhatása nincs az ÉTH tevékenységére, viszont kezdeményezte az ÉTH felügyelőbizottságának összehívását.

A közlemény szerint minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy a felelősök a tőlünk elvett feladatot megfelelően lássák el.

Az Önkormányzat létrehozott egy e-mail címet a lakossági panaszok fogadására, amelyeket nyomban és a lehető legnagyobb határozottsággal fognak továbbítani az ÉTH felé.

A budaörsi szemétszállítással kapcsolatos panaszokat a hulladekproblema@budaors.hu e-mail címen lehet a továbbiakban bejelenteni.

Az önkormányzati panaszbejelentő e-mail cím létrehozásáról és a felügyelőbizottság összehívásáról tegnapi cikkünkben már hírt adtunk. Kálóczi Imre alpolgármester tette közzé magán Facebook-oldalán mint saját kezdeményezését.

Továbbra is lehetőség van a BTG felé jelezni a problémákat a www.btg.hu oldal panaszbejelentő felületén, mivel a hulladékszállítással kapcsolatos ügyfélszolgálati teendőket ideiglenesen még mindig ők látják el.

 

 

UPDATE:

Miután köztudott, hogy már nem a helyi BTG szállítja el a szemetet a városban, 2019. január 24-én csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatón így reagált a budaörsiek szemétszállítási gondjaira: ha Budaörs ezt a feladatot nem képes a saját cégével megoldani, a katasztrófavédelem ugyanúgy megoldja, ahogyan decemberben is tette.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.