Az állatorvos segít – Hogyan előzzük meg a megbetegedéseket?

(Budaörs, 2018. április 17. – Budaörsi Infó) Az állatorvos segít rovatunkat tovább folytatjuk. E havi témánk a kutyák és macskák szív-és bőrférgesség, amiről dr. Szaniszló Ferenc budaörsi állatorvost kérdeztük. 

 

 

Dr. Szaniszló Ferenc a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a bőrférgességet egy 10-15 cm hosszú, vékony fonálféregfaj (Dirofilaria repens) okozza, mely kutyán és macskán kívül EMBERBEN is megtelepedhet.

 

szaniszloferenc

 

A féreg fejlődésében és terjesztésében a szúnyogoknak van kizárólagos szerepük, a kórokozó állatról-állatra, vagy állatról-emberre közvetlenül NEM terjed. Fontos azonban, hogy a környezetünkben élő tünetmentes, de fertőzött állatból vért szívó, majd az embert megcsípő szúnyog átviheti a fertőzést. Ezért a közelünkben élő kutyákat és macskákat rendszeresen szűretni szükséges, és fertőzöttség esetén mielőbbi gyógykezelésben részesíteni őket.  Így nagy valószínűséggel elkerülhető az emberi fertőződés.

„A fertőzöttség elsősorban a bőr alatti kötőszövetben kialakuló nem fájdalmas, tömött tapintatú csomókban nyilvánul meg 6-8 hónaposnál idősebb állatokban. Az elváltozott bőrterületeken viszketegség, a bőr korpázása és szőrhullás figyelhető meg. Gyakran előfordul tünetmentes fertőzöttség is, amikor csak vérvizsgálattal deríthető ki a féreg lárvaformáinak jelenléte a vérben

A féregfertőzöttség közegészségügyi jelentősége nagy, hiszen a szúnyogok vérszíváskor az ember bőrébe is bejuttathatják a lárvákat. A férgek lárvái emberben legtöbbször az arc és a szemhéjak bőrébe vándorolnak, ahol kifejlett férgekké fejlődnek és tapintható csomókat képeznek.

Néha egyéb helyeken is előfordulnak, ritkán a szemgolyóba is bemehetnek. Az ember fertőzés  – mint a kutyák és macskák fertőződése is  – egyre gyakrabban kerül megállapításra Magyarországon.

 

budaorsiallatmenhelymacska5

 

Mi okozza a szívférgességet és mi a jelentősége?

A szívférgességet az előző féreghez hasonló, másik fonalféregfaj okozza, melynek kifejlett, néhány tized milliméter vékony példányai, akár a 12-30 cm hosszúságot is elérhetik. A kifejlett férgek a jobb szívfélben, illetve a szívbe torkolló nagyerekben élősködnek. Ugyanazon szúnyogfajok terjesztik kutyákra és macskákra, mint a bőrférgeket. A betegség az amerikai kontinensen és Dél-Európában már régóta ismert, nálunk 2009-ig csak utazó kutyákban történt a megállapítása. 2009 óta azonban Magyarországon is egyre több eset kerül napvilágra és a terjedés egyértelműen emelkedő tendenciát mutat.

 

fereg

 

A lárvákkal fertőzött kutyában vagy macskában a férgek kifejlődéséhez 6-9 hónap szükséges. Kezdeti stádiumban sokszor jellegtelen tünetek észlelhetők, ami fáradékonyságban, kedvetlenségben, időszakos köhögésben és légzési elégtelenségben mutatkozik meg. Nem ritka a hirtelen elhullás sem. Ultrahang vizsgálattal a szív nagy ereiben a kifejlett férgek kimutathatók. Ebben a stádiumban már a gyógykezelés meglehetősen bizonytalan és hosszadalmas. Létezik gyógyszer a férgek elölésére, de a hirtelen elhalt és a keringésbe elszabadult féregdarabok, főleg a tüdőben embóliát okozhatnak, ami hirtelen állapotromláshoz és elhulláshoz vezethet. Ezért a kezelés idejére, – ami több hónap – folyamatos ketrecnyugalom és orvosi kontroll (kórházi körülmények) szükséges. Ezért a legfontosabb védekezési módszer a MEGELŐZÉS!”

 

Hogyan tudjuk megelőzni vagy kezelni a bajt?

A 6. hónapjukat betöltött kutyák és macskák vérét minden évben egyszer (lehetőleg tavasszal) meg kell vizsgálni fonálféreg lárvák és szívféreg jelenlétére (mikrofilária kimutatás és szívféreg gyorsteszt).

Ha az állat mindkét tesztje negatív, akkor megfelelő tabletta, vagy bőrre csepegtethető készítmény havi alkalmazásával a szúnyogszezonban, a fertőzés teljességgel megelőzhető.

Amennyiben valamelyik teszt pozitív, további laborvizsgálatokkal kell tisztázni, hogy a fertőzést melyik faj okozza (vegyes fertőzöttség is lehet).

Ha a bőrférgességet okozó fajjal történt a fertőződés, akkor megfelelő bőrre csepegtethető,- vagy tablettás gyógyszerek adagolásával megszüntethető a lárvák jelenléte a vérben. A kezelés eredményességét további vérvizsgálatokkal kell ellenőrizni. A cseppek-, vagy a tabletta rendszeres alkalmazásával a fertőzés teljességgel megelőzhető.

Ha beigazolódik a szívféreg fertőzöttség, akkor további vizsgálatokkal (ultrahang, labor) bizonyítani kell felnőtt férgek szívben való megtelepedését és el kell kezdeni az előbbiekben említett több hónapos gyógykezelést, az állat életének megmentéséért.”

 

mano

 

(Budaörsi Infó)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.