Pókhálós molyok jelentek meg Budaörsön, de nincs ok aggodalomra

(Budaörs, 2017. június 3. – Budaörsi Infó) Budaörsön elszórtan, Kamaraerdő magasabban fekvő területein viszont nagy mennyiségben megjelentek idén tavasszal azok a pókhálós molyfajok, amelyek a kecskerágó és a sajmeggy növényeken károsítanak. A hernyók az általuk készített szövedék védelmében rágják a leveleket, esetenként teljes tarrágást okozva.

 

 

A kártevők emberre, állatra nem jelentenek veszélyt.

A lombjuktól megfosztott, ezüstös szövedékkel bevont fák által nyújtott ijesztő látvány ellenére nincs ok aggodalomra, mert egyrészt más növényfajokra nem telepednek át, másrészt a hernyók lepkévé alakulásával június elején a károsítás megszűnik. Egynemzedékes fajról van szó, ezért ebben az évben már nem kell számítani újabb károsításra. A megrágott tápnövény heteken belül jó eséllyel újra kihajt.

A védekezés környezetkímélő módja a kis hernyók megjelenésétől kezdve a hernyófészkek eltávolítása és megsemmisítése. Rovarölő szer kijuttatással is van lehetőség az irtásukra, de ez is csak a fiatal lárvák megjelenésekor igazán hatékony, azaz áprilisban.

A még előforduló lárvák mennyisége a legközelebb esedékes repülőgépes szúnyoggyérítés alkalmával bizonyos mértékben csökkenthető.

Az idei nagy mennyiségű lepke által lerakott petékből jövő tavasszal kikelő lárvák elpusztítására a város fokozott figyelmet fog fordítani, hogy megakadályozzuk a komolyabb kártételt.

 

(Forrás: budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.