Idén sem állt meg a drágulás a budaörsi ingatlanpiacon

(Budaörs, 2017. május 20. – Budaörsi Infó) A kereslet bővülése az idei évben sem állt meg, a tranzakciószám emelkedése már februárban is érzékelhető volt, ami arra utal, hogy a vevők nem várnak egy lehetséges árcsökkenésre. A márciusi forgalom az egy évvel korábbi azonos időszakához képest ugyan elmaradt, a tavalyi év második felén azonban jelentősen túlmutatott. A fővárosban a legnagyobb arányban a 40-60 négyzetméter alapterületű lakások kerültek eladásra, a vidéki területeken pedig a magasabb négyzetméterenkénti kategóriában emelkedtek az értékek az előző évhez képest.

 

 

Bővül az eladó házak kínálata

Pest megyében dinamikusan bővült a 25-40 millió forint közé eső ingatlanok eladási aránya, ezzel párhuzamosan a 15 millió forintot el nem érő társaik piacán csökkent a kereslet. A kínálati oldalon a 150-250 négyzetméteres családi házak egyre nagyobb számban jelennek meg, aminek hátterében egyrészt a magas fenntartási költségek állhatnak, másrészt a gyerekek felnőtté válásával a szülőknek már feleslegesé válik a nagyméretű ház. Ezeknek mintegy fele Budapesten, illetve a megyeközpontokban, ötöde pedig a községekben kerül meghirdetésre. Az állapot tekintetében meglehetősen eltérő kép mutatkozik, 37%-uk közepes, 60%-ot meghaladó részük pedig jó, felújított vagy újszerű kondíciójú. Az eladási árakat emeli a helyreállított szigetelés, a nyílászárók cseréje és a korszerű gépészeti rendszer. Ezek a tényezők az ország keleti térségein 25%-os, míg a nyugati területeken 7-10%-os drágulást jelenthetnek. A költségek emelkedése ugyanakkor nem befolyásolja az értékesítési időt, átlagosan 6-8 hónap alatt talál gazdára az eladásra kínált ingatlan.

 

 

Budaörs: országos szinten kiemelkedő ingatlanárak

Az átlagárak tekintetében továbbra is eltérő mértékű változás tapasztalható az ország egyes területein. A mezőnyből kiemelkedik Pest megye, ahol éves viszonylatban a családi házak 9%-kal, a téglalakások 15%-kal, a panelépítésű társaik pedig 20%-kal drágultak.

 

ingatlanpiac

Az ingatlanok átlagárainak emelkedése 2016 április és 2017 április között

 

A megyén belül a fővárosi agglomeráció városai továbbra is nagyon népszerűek, ezt az árak változása is tükrözi. Szentendrén és Érden dinamikus a drágulás, ehhez képest kisebb – 10% alatti – a növekedés mértéke a Dunakeszin, Solymáron és Budaörsön eladó ingatlanok átlagos négyzetméterenkénti áraiban az előző év azonos időszakához viszonyítva. A tendenciához hozzátartozik, hogy az egyes típusokra jellemző árak eltérő mértékben változtak.

 

ingatlanpiac3

A lakóingatlanok átlagárainak változása az agglomeráció egyes városaiban 2016 április és 2017 április között

 

 

Az árnövekedés ütemének ellenére nem azokon az agglomerációs településeken tapasztalhatóak a legmagasabb árak, ahol a legszembetűnőbb volt a változás. A Budapesten eladó lakások árszínvonala országos viszonylatban ugyan kiemelkedő, ettől azonban nem sokkal marad el a budaörsi és szentendrei szint, utóbbi városban Érddel, Vecséssel és Dunakeszivel összevetve 17-46%-kal borsosabb átlagos Ft/m2 árakra lehet számítani a lakáspiacon. Nemcsak ebben a szegmensben figyelhetőek meg a magas árak, a Budaörsön eladó családi házak átlagos négyzetméterenkénti árai is kiemelkedőek, a fővárosi árszintet 11%-kal haladják meg az átlagárak, míg a Dunakeszin, Érden, Vecsésen vagy Budakeszin meghirdetett házakhoz képest 14-64%-kal magasabb az átlagos Ft/m2 ár.

 

ingatlanpiac2

Átlagos ingatlanárak az agglomeráció egyes városaiban (Ft/m2)

 

 

Forrás: Ingatlannet.hu

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.