Génmanipulált szupervírusokkal támadhatnak a bioterroristák

Az amerikai elnök tudományos tanácsadói szerint az új génszerkesztő technológiák miatt újra kellene gondolni az USA védelmi stratégiáját.

 

 

Az Egyesült Államok elnöki hivatalának tudományos és technológiai tanácsadó testülete azt javasolja Barack Obama amerikai elnöknek, hogy erősítse meg az ország bioterrorizmus elleni védelmét. A tudósok szerint az olyan új géneditáló módszerek megjelenése, mint a CRISPR, a laboratóriumi körülmények között előállított szintetikus DNS vagy a fejlett génterápia, nagyban növeli annak veszélyét, hogy ellenséges országok vagy terrorszervezetek szakemberei új, a jelenlegieknél is veszélyesebb biológiai fegyvereket fejlesszenek ki.

Amerikát komolyan fenyegeti a bioterrorizmus, ezért itt az ideje annak, hogy az elnök megtegye az ország és polgárainak megvédéséhez szükséges lépéseket – írták Obamának címzett levelükben a testület tagjai, akik szerint új biovédelmi stratégiára lenne szükség.

“A molekuláris biológiával, mikrobiológiával és virológiával foglalkozó kutatók egyetértenek abban, hogy a következő években alapvetően megváltozhatnak a biológiai természetű fenyegetések. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy ezeknek a változásoknak egy részét lehetetlen megjósolni” – hangsúlyozta a testület, akik szerint az elnöknek kétmilliárd dollárt kellene elkülönítenie a költségvetésből a kapcsolódó kutatások finanszírozására.

 

Egy mesterséges járvány a Föld lakosságának tizedét kiírthatja!

 

Világszerte egyre több kutató figyelmeztet arra, hogy a modern biotechnológiai módszerek segítségével új, a jelenlegieknél pusztítóbb vírusok és a gyógyszereknek ellenálló kórokozók állíthatók elő. Az olyan “génszerkesztő” technológiák, mint a CRISPR alkalmasak lehetnek például arra, hogy megváltoztassák egy vírus terjedési módját – képzeljük el, mekkora pusztítást okozhatna, ha a HIV a testnedvek helyett a levegőben terjedne -, vagy akár arra is, hogy olyan “szuper-kártevőket” állítsanak elő, amelyekkel teljesen kipusztíthatják a haszonnövényeket.

Az Oxfordi Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint egy ember okozta mesterséges járvány akár a Föld lakosságának egytizedét is kiirthatná. Ráadásul már ma is megvannak azok a “tervrajzok”, amelyek segítségével ki lehet fejleszteni ilyen kórokozókat. Nem véletlen, hogy Ray Kurzweil világhírű jövőkutató és Bill Joy technológiai szakember már egy évtizeddel ezelőtt felhívta a figyelmet arra, mekkora felelőtlenség volt, hogy az USA Egészségügyi Minisztériuma nyilvánosan elérhetővé tette az 1918-as influenzavírus, a rettegett “spanyolnátha” genomjának részletes leírását.

Obama tanácsadói nem ok nélkül aggódnak, és a szakértők szerint sajnos joggal tarthatnak attól is, hogy a regnáló amerikai elnök utódja, a januárban hivatalba lépő Donald Trump nem fordít majd kellő figyelmet a modern biológiai fegyverek jelentette fenyegetésre.

 

(forrás: ma.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.