Balesetmegelőzési tanácsok – A balesetmentes közlekedésért

Nem csak a hőség, a hirtelen érkező eső is megnehezítheti a gépjárművezetők dolgát. A nyári vakáció, a fesztiválok és nagyobb utazások idején a napi átlaghőmérséklettel egy időben jelentősen megnövekszik a közúti forgalom is. Azoknak, akik ilyenkor vezetnek, nem szabad elfelejteniük, hogy ennek az évszaknak is megvannak a sajátos közlekedési veszélyei.

 

Az évszak egyik sajátossága a gyakran váratlanul lezúduló, özönvízszerű esőzés, amely szintén próbára teszi a gépjárművezetőket. A látótávolság hirtelen csökkenésén túl, az autósok többsége nem számol az úgynevezett „vízen futásveszélyeivel sem. Normál esetben a gumiabroncs mintázata gördülés közben megtöri az útfelületen kialakult vízréteget, a mintázat árkai pedig elvezetik a vizet hátrafelé és oldalra; így az kiszorul az autógumi felfekvő felülete alól. Túlzott sebességnél azonban nincs idő, kopott gumiabroncsnál pedig nincs hely a vízelvezetésre, így a kerék fokozatosan elveszíti kapcsolatát az úttesttel, „felfut” a vízre és a tapadás megszűnése miatt a jármű kormányozhatatlanná válik.

Éppen ezért fontos, hogy a gépjárművezetők nyáron is rendszeresen ellenőrizzék a gumiabroncsok futó felületének bordázatát, zivatar idején pedig csökkentsék a sebességüket, vagy álljanak félre és, ha csendesedik az eső, akkor folytassák útjukat.

Amennyiben lehetőség van rá, kerüljék a legmelegebb órákban való elindulást, az autók átszellőztetésével próbálják meg azt lehűteni.

Közlekedjenek fokozott körültekintéssel, tartsák be a sebességhatárokat és óvakodjanak a hirtelen manőverektől, kormánymozdulatoktól.

Az előzést szabályosan, előzésre alkalmas útszakaszon, a megfelelő irányjelzések használata mellett hajtsák végre.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.