Ingyenes prosztatarákszűrés lesz a Semmelweis Egyetemen

Ingyenes prosztatarákszűrés lesz június 4-én, szombaton Budapesten, a Semmelweis Egyetem (SE) Urológiai Klinikáján; a részvétel regisztrációhoz kötött – közölte az intézmény szerdán az MTI-vel.

 

    A tájékoztatás szerint reggel 9 óra és 14 óra között várják azt a száz érdeklődőt, aki regisztrál a www.semmelweis.hu/urologia oldalon. A PSA-szűréshez vért vesznek, és ha szükséges, akkor a tapintásos vizsgálatot is elvégzik. A jelentkezőknek nem kell éhgyomorral érkezniük, de a TAJ-kártyát, a személyi igazolványt és a lakcímkártyát vinni kell. Az eredményeket azonnal megkapják a résztvevők.

A prosztatarák a férfiak második leggyakoribb rosszindulatú daganata, évente négyezer új beteget diagnosztizálnak Magyarországon, és csaknem 1500-an halnak meg emiatt minden évben – idézték a közleményben Nyirády Pétert, az SE Urológiai Klinikájának igazgatóját, aki hangsúlyozta, hogy az idejében felismert betegség gyógyítható.

Elsősorban az 50 év feletti korosztály érintett, nekik érdemes évente eljárniuk szűrésre, de ha a családban másnál is előfordult ez a betegség, akkor már 40 éves kor körül célszerű elvégeztetni a vizsgálatot, amely mindössze néhány percet vesz igénybe. Vérvétel segítségével megállapítják a PSA, azaz a prosztata specifikus antigén szintjét, amelyből lehet következtetni a betegség jelenlétére. Ezt egészíti ki a tapintásos vizsgálat.

A klinikaigazgató szerint azért is nagyon fontos az évenkénti szűrés, mert ha idejében kiderül, hogy baj van, akkor műtéti úton, esetleg sugárkezeléssel jól kezelhető a betegség, amely egyébként lassan alakul ki és sokáig tünetmentes marad. A gyakori és fájdalmas ürítés, a véres vizelet és a fájdalom általában már csak akkor jelentkezik, ha előrehaladott állapotban van a daganat, esetleg már áttét is kialakult.

A szakember kiemelte, kisebb eséllyel alakul ki a betegség azoknál, akik rendszeres szexuális életet élnek, sportolnak, odafigyelnek az étkezésükre, és akik esetében nincs családi halmozódás.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.