Első ballagási ünnepség a Szent Benedek Iskolában

A budaörsi bencés középiskola megtartotta első ballagási ünnepségét Budaörs központjában, a Templom téren, 2016. április 29-én pénteken. A 2012-ben beiratkozott első nappalis szakközépiskolai osztály 19 diákja vehette magára a ballagóknak járó tarisznyát. Osztályfőnökük Ambrus Gergő tanár úr vezetésével és Hardi Titusz OSB főigazgató atya imájával kísérve búcsúztak el iskolájuktól. Az ünnepség legmeghatóbb részeként a katolikus templom oltárára helyeztek el egy-egy fehér rózsaszálat, hálát adva Istennek az elmúlt négy esztendőért.

 

 

Az iskola igazgatója, dr. Czuczor Gergely az első budaörsi bencés ballagási ünnepségen az alábbi beszéddel búcsúzott a diákoktól:

 

2016_04_29_ballagas_szent_Bendek3

 

„Nagy szeretettel köszöntök mindenkit, aki jelenlétével megtisztelte iskolánk első ballagási ünnepségét!

Köszöntöm meghívott vendégeinket, kollégáimat, a kedves szülőket, rokonokat, barátokat és titeket, kedves ballagó diákok.

 

Ezen a helyen, ahol most állunk, sorakoznak Budaörs élő katolikus hitének, egykori sváb múltjának jelképei – a katolikus templom, a plébánia, a mögöttem álló két katolikus iskola.  E téren ma kiemelkedő történelmi esemény tanúi lehetnek a nevezett épületek, a mellettünk álló és virágzó gesztenyefák, a főtér közepén álló kereszt és az itt egybegyűlt ünneplő közösség.

czuczor_gergely_portalra

dr. Czuczor Gergely

Történelmi esemény a mai, hiszen az öt esztendővel ezelőtt a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátsága által alapított Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Budaörsi Tagintézményének első ballagó osztályát köszönthetjük itt a Templom téren. Az alapításkor legalább 50 évre vállalt nevelő, oktató munka első gyümölcsei ők, akik bizonyságai annak, hogy volt értelme szüleik, tanáraik szeretetteljes, sokszor küzdelmes, néha igencsak fáradságos munkájának.

 

2016_04_29_ballagas_szent_Bendek15

 

Kedves 12. Osztály!

Mai naptól kezdve számotokra már csak történelem az elmúlt négy év. Ti voltatok az első diákok, akik igazi iskolás hangulattal, élettel töltöttétek meg a mögöttünk álló épületet. Ti voltatok az elsők, akik a Szent Benedek Iskola nappalis diákjaiként vágyakkal, sok-sok bizalommal, rengeteg kérdéssel, belső félelmekkel érkeztetek hozzánk. Gyermekek voltatok még négy évvel ezelőtt, most rátok tekintve ma már igazi felnőtteket látok. Ti voltatok sok mindenben az úttörők, hagyományteremtők. Vegyünk sorba néhányat a történelminek tetsző tetteitek közül: három osztályfőnököt is elfogyasztottatok, és ennél is több kémiatanárt. Ti másoltatok először Regulát, ha a tanáraitok nevelési eszközeikből kifogytak. Ti voltatok az elsők, akik imát mondtatok minden tanítási nap elején, és az utolsó tanítási óra végeztével. Ti főztetek először paprikás krumplit Szent Benedek Napon az iskolaudvaron, ti készítettetek először lelkigyakorlat keretében friss vattacukrot. Ti voltatok először az idősek otthonában betlehemezni Kamaraerdőn. Ti képviseltétek először több alkalommal is, így például versenyeken iskolánkat. És most Ti vagytok az elsők, akik elballagtok a budaörsi Szent Benedek Iskolából, és megkezditek jövő héten az érettségi vizsgákat.

Sokat láttatok és sokat tapasztaltatok e négy év alatt. Történelmi tettek képviselőivé váltatok, nemcsak az előbb felsorolt cselekedeteitek által, hanem azzal, hogy a mi iskolánkat választottátok 2012 áprilisában, és végigjártátok tanáraitok útmutatásai alapján az elmúlt négy év sokszor göröngyös lépcsőfokait. Személyesen is hálás vagyok nektek, hogy kitartottatok és szeretettel viseltettetek egymás iránt.

A budaörsi iskola igazgatójaként nevetekben megköszönöm az értetek hozott sok-sok áldozatot nagyszüleiteknek, szüleiteknek és a kedves pedagógus kollégáknak, technikai dolgozónak. Külön is köszönöm Ambrus Gergő osztályfőnöknek az értetek végzett áldozatos munkát. Legyetek örökre hálásak nekik!

 

Kedves Ballagó Diákok!

Az élet legtöbb öröme, remélt párotok szeretete, szerelme, örök barátságok, göröngyös utak várnak még rátok. Ha visszatekintetek az itt eltöltött éveitekre, a tanulás és a vizsgák lassan elmúló nehézségeire, rájöttök majd egykor, hogy itt a Szent Benedek Iskolában voltak legszebb, gondtalan gyermekkorotok utolsó évei.

Tisztelettel, békével és örömmel gondoljatok vissza tanáraitokra, osztálytársaitokra, hogy minden jövőbeli találkozás szeretetteljes lehessen.

 

Útravalóul korunk egyik szentéletű szerzetesének, Böjte Csaba atyának fohászát fogadjátok el tőlem:

„Uram Istenem, életem csoda, e földi lét szépsége, ajándékainak nagysága ámulatba ejt. Hálás szívvel szeretnék mindent megköszönni: szüleim engem életbehívó szeretetét, minden falat kenyeret, pohár vizet, jó szót, simogatást, ölelést, amit valaha kaptam. Köszönöm a fájdalmas tapasztalatokat is, mert tudom, hogy azokat is szerető, nevelő kezed adta, hogy jó irányba állítsa számomra a váltót, nehogy a vesztembe rohanjak, hanem az utam hozzád vezessen. Köszönöm, hogy életemnek értelme adtál, és Te magad vagy a cél, ahova megérkezni vágyom. Ámen”

 

2016_04_29_ballagas_szent_Bendek9

 

Kedves Végzősök!

A Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium vezetősége és tantestülete nevében kívánok nektek sikeres érettségi vizsgát! Isten áldása kísérje utatokat! Váljatok Istent kereső, családját szerető, hűséges magyar hazafiakká, akik büszkék arra, hogy a budaörsi Szent Benedek Iskola egykori tanulói lehettek.

 

Isten áldjon és őrizzen meg Benneteket!”

 

2016_04_29_ballagas_szent_Bendek5

 

További képek a ballagásról korábbi cikkünkben!

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.