A szerelem like-okban mérhető? – Valentin napi nyilvános interjú (1. rész)

(Budaörs, 2016. február 14. – Budarösi Infó) A Valentin napot sokan ismerik, szeretik vagy kevésbé kedvelik. Viszont mindenkiből kivált valamilyen érzést, főleg akkor, amikor február 14-én a közösségi oldaluk hírfolyamát görgetik. A korábbi gyakorlatot követve ismét nyilvános interjú formájában. Rédl Ádám rádiós műsorvezető segítségével kérdeztük meg a „felhasználókat”, hogy mit gondolnak a közösségi oldalon kommunikált szerelmi életről, és magáról a felületről. Az eszmefuttatásokat két cikkre bontottuk, hamarosan érkezik a második rész. Ha önöknek is van véleménye a témáról, osszák meg velünk (budaorsiinfo@gmail.com)!

 

Egy friss felmérés szerint a Facebookon az aktív felhasználók négyötöde egy napot sem hagy ki az oldal nézegetése nélkül, további 8 százalék maximum heti 1 napot tölt el a közösségi oldal használatától mentesen. Ez derül ki a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) és az NRC kutatásából. Az intenzív felhasználók körében felülreprezentáltak a nők, az alacsonyabb iskolai végzettségűek és a 30 év alattiak, míg a kevésbé intenzív felhasználóknál a férfiakat, a felsőfokú végzettségűeket, illetve a harmincasokat találjuk meg.

Naponta átlagosan mintegy 86 percet töltenek a magyarok böngészéssel, hétköznap kicsit kevesebbet, hétvégén érthetően kicsivel többet. Legtöbben az esti órákban böngészik a Facebookot, így ez lehet egy nagyon ideális időszak ahhoz, hogy minél több felhasználót elérjenek a különböző oldalak. A kutatás szerint egészen pontosan az este 6 és 9 óra közötti a legnépszerűbb idősáv, míg a legkevésbé éjfél és reggel 6 óra között facebookozunk.

Több mint 600 millió ember használja a Facebookot, ami azt jelenti, hogy minden tizedik ember rajta van a közösségi hálón, köztük Rédl Ádám is, az ismert rádiós műsorvezető a Budaörs Rádióból.

Először az ő saját oldalát kezdtük el a boncolgatni beszélgetésünk alkalmával. Ha valaki beüti a nevét és végig görgeti a hírfolyamát azt láthatja, hogy a magánéletéről nem posztol, többnyire munkájával kapcsolatos infókat találunk rajta és elvétve megoszt néhány közérdekű cikket is.

„Én a Facebook-ot inkább egy interaktív telefonkönyvnek tartom, és azért sem rakok rá túl sok mindent, mert azt tapasztalom, hogy amilyen érzéseket sokszor kivált belőlem mások közösségi oldala, azok nem olyanok, amiket feltétlen ki szeretnék váltani én is másokból” – mondta el Rédl Ádám.

 

nyilvanosinterju_facebook33

 

Milyen gyakran facebookozol?

„Ha elkezdek a Facebookon nézegetni valamit, akkor abba néha teljesen belesüllyedek. Van olyan, hogy csak pörgetem a híreket 10-20 percig. Aztán azt mondom magamban, hogy na még egyet gördítek rajta és leteszem, viszont ez nagyon ritkán sikerül. Teljesen be tud szippantani. Előfordult, hogy egy nap akár több órát is a neten lógtam.”

 

Milyen érzéseket vált ki belőled ha facebookozol?

„Ha nézegetem a különböző infókat, akkor néha unottságot érzek, azt, hogy baromira nem érdekel, amit látok. Máskor irigységet érzek, hogy nézd már mit csinálnak, óóóh én meg itthon fekszem egyedül és nézem  a tévét… Sokszor azt gondolom, hogy az engem nem nagyon épít, ha a közösségi oldalakat bújom.

Valahol ezt az egészet egy kirakatvilágnak tartom, mert sokakról tudom, hogy amit feltesznek az üzenőfalukra az csak pózőrködés. Kicsit olyan, mintha mindenki bulvár címlapon szeretne szerepelni, és ezt a Facebookkal próbálná megoldani.”

 

Szerinted akkor a Facebook egy rossz dolog?

„Nem állítom, hogy rossz, én is használom nap, mint nap. Csak azt mondom, hogy nem másoknak akarok a kirakatban élni, fontosabb, hogy én legbelül, őszintén érezzem jól magam.

A facebookot akkor nyüstölöm, ha valami konkrét célom van vele. Szóval szerintem hasznos felület lehet, ha okosan használjuk és nem pedig arra, hogy másoknak vetítsünk, hogy mennyire menők vagyunk.

Ez most nagyon nagyképűen hangozhat, de tényleg egyáltalán nem érdekel csomó mindenki, aki kirakja például, hogy Kata elment sétálni, András lájkolta, hogy Kata elment sétálni. Baromira nem izgat.”

 

Mit javasolsz az embereknek Valentin napra? Mit csináljanak a Facebookon?

„Valentin napkor főként a szerelmes képek a népszerűek, de a magányos, szenvedős, önsajnáltatós bejegyzések sem ritkák. A felhasználók szívesen megosztják egymással a fotókat, hogy mindenki láthassa, mennyire remek, vagy éppen sajnálatra méltó életük van.

Sokszor idegesítenek a páváskodások, mivel a legtöbb esetben tudom, hogy teljesen más a valóság, mint amit az emberek önként kiraknak magukról a Facebookra.

Én azt gondolom, hogy ha valaki, mondjuk Valentin napon szeretné felköszönteni párját és meg tudja azt tenni nem a többiek előtt tetszelegve, hanem privát üzenetben személyesen, sokat tesz a kapcsolatukért. Ha valaki nem képes ezt csak közönség előtt meglépni, problémái lehetnek a motivációjával. Lehet ez akár egy próba a motivációnk tesztelésére, amiben felmérhetjük, mennyire függünk mások véleményétől, mindezt lelkifurdalás nélkül. Hadd legyen egy kihívásom, merjünk személyesen írni, ne szerepeljünk mások előtt, hanem éljük meg a saját érzelmeinket!

Mert hát kinek szól az üzenet? Miért kell, hogy más is lássa? Itt most belép a képbe egy újabb rendkívül fontos kifejezés, az önigazolás keresés. „

 
Vajon van olyan ember, aki miután megnézte a Facebookot, úgy lép ki belőle, hogy de jó, hogy elégedett az életével és boldog?

Facebook_Like
 
Rédl Ádám után most következzen azoknak a véleménye, akik eljöttek a nyilvános interjúra az Ifjúsági Klubba.
 

Valentin napkor szerintetek hogyan kell kezelni a Facebookot?

„Én semmit nem csinálok. Nem szeretem a Valentin napot, és ezért ezen a napon, ha tehetem, inkább be se lépek a Facebookra, mert idegesít.”

„Én őszinte leszek, egyetlen dolog miatt vagyok fent a Facebookon, mert nekem az iskolába oda mennek az információk. Én ennyi miatt szoktam több időt fent tölteni. Még arra jó, hogy van egy-két ismerősöm, akiknek ott írogatok, de Valentin napkor nem fogom telerakni az üzenő falamat, vagy másét szívecskékkel, mert az nem oda való.”

„Sokszor figyelmeztetni kell nekem is magamat, hogy lépjek ki. Van, hogy órákon keresztül csak az üzenőfalat nézem. Valentin napkor is valószínű ez lesz és majd görbül le a szám, hogy az ismerőseim ilyen étteremben, meg olyan szállodában élik át a szerelmesek hétvégéjét…”

„A Facebook Valentin napkor is facebook. Ami nem érdekel, azt nem kell elolvasni vagy megnézni. Viszont nyomozni nagyon jó. Például ha érdekel valaki, akkor csak rákeresel a facebookon és már egy csomó mindent tudsz is.
Az emberek néha annyira buták, hogy mindent megosztanak. Kiírják azt, hogy jövő héten hova fognak elutazni, utána meg csodálkoznak, hogy betörtek hozzájuk.”
 
„Szerintem semmi rossz nincs abban, ha Valentin napkor a barátom kirak egy posztot az üzenő falamra. Lehet, hogy ez annyira nem szép dolog, de én büszke vagyok rá, ha szép dolgokat üzen, és ezt más is látja.”

 

nyilvanosinterju_facebook

 
Kapcsolatban, szingli, elvált, özvegy, bonyolult? Szerintetek ki kell írni a Facebookra, hogy kapcsolatban vagytok, vagy sem?

„Én azért írom ki, hogy ne piszkáljanak a fiúk.”

„Kétféle van abban a csapatban aki kiírja ezt, a dicsekvő és a biztonsági. A fiúk, a dicsekvő a lányok a biztonsági csapatot erősítik.”

„Én nem írom ki, szerintem ez aztán tényleg senkire se tartozik.”

„Persze kiírom. Egyáltalán nem titok és nincs benne semmi sem. Mondjuk ha az életkoromról lenne szó, azt már nem annyira szívesen tenném ki.”

„Nincs ellenemre, hogy megosszam a kapcsolati státuszomat a facebookon, viszont nekem valahol kicsit ijesztő. Például én nem nagyon akarom tudni, vagy nem akarom megnézni a szüleim korábbi kapcsolatairól a fényképeket, lájkokat.”

 

nyilvanosinterju_facebook3

„A kapcsolati státusz kiírása szerintem alap. Attól viszont falnak tudnék menni néha, amikor egy lány egyik héten az egyik fiúval van kapcsolatban, másik héten mással, majd bonyolult kapcsolatban lesz, aztán kiírja, hogy házas a barátnőjével. Hozzátenném egy lány…Természetesen mindezt 14-16 évesen.”

 

Boldog Valentin napot kívánunk minden kedves olvasónknak és reméljük, hogy tudtunk néhány jó tanácsot adni cikkünkkel, aminek köszönhetően nem kergetik majd az őrületbe ismerőseiket!

 

facebook_nem_tetszikNe felejtsék el, hamarosan érkezik cikkünk második része, ami bemutatja majd önöknek a Facebook 50 árnyalatát…

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.