Az ártatlanság vélelméről fogadtak el megállapodást az unió politikusai

Az Európai Parlament állampolgári, jogi, bel- és igazságügyi bizottsága strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta azt a megállapodást, amelynek értelmében új szabályozást hoznak létre az ártatlanság vélelmének biztosítására a büntetőeljárás során – tudatta közleményében az uniós parlament szerdán.

 

A megszavazott irányelv szerint az unió általános érvényű intézkedést hoz annak érdekében, hogy senkit se lehessen bűnösnek tekinteni, mielőtt bűnösségét a törvényi szabályozás szerint kimondanák.

A hatóságoknak lehetőség szerint kerülni kell a kézi és lábbilincs, illetve más, a bűnösség látszatát keltő eszköz használatát. Kivétel, ha ezeknek az alkalmazása feltétlenül szükséges.

Az uniós közlemény kimondja, hogy az új szabályozást valamennyi tagországnak alkalmaznia kell.

A tárgyaláson résztvevő politikusok abban is egyetértettek, hogy abban az esetben, ha a bizonyítási eljárás során a vádlott bűnösségével kapcsolatban bármilyen kétely felvetődik, az az érintett érdekét szolgálja, valamint, ha a vádlott él a hallgatás jogával, azt nem lehet semmilyen formában felhasználni ellene.

Miután a szerdán megszavazott irányelvet az Európai Tanács elfogadta, a tagállamoknak két év áll majd rendelkezésükre, hogy átültessék a nemzeti joggyakorlatba.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.