Schell Csilla előadása – A budaörsi kitelepítettek levelei Bonomi Jenő néprajzi hagyatékában

(Budaörs, 2016. január 19. – Budaörsi Infó) 2016. január 18-án a  Heimatmuseumban német nyelvű díszelőadást hallhattak az érdeklődők, és időszaki kiállítás is nyílt, ami nagyon érdekes és elgondolkodtató dokumentumokat mutat be a látogatók számára.

 

Az előadást a Budaörsi Bleyer Jakab Heimatmuseumban Schell Csilla, Freiburgból érkezett kutató tartotta meg német nyelven. Ezt követően a Heimtamuseum éves időszaki kiállításának megnyitóján vehettek részt a jelenlévők.

 

heimat_museum19

 

Schell Csilla a Budaörsi Infónak elmondta, hogy  az előadásának témája a kitelepítettek levelei Bonomi Jenőnek.

“Bonomi Jenő magyarországi német néprajzkutató volt, aki a kitelepítettetekkel együtt elhagyta az országot. A hagyatékában találtunk 350 magyarországi németek által írt levelet. Ez egy publikálatlan anyag.

Most jutottunk el oda, hogy leírtuk a budaörsi 220 levelet. Ezalatt mindent értek, hírt, képeslapot. Bizonyos családokkal gyakorlatilag évtizedeken keresztül váltott levelet. Mivel a kitelepítettek jól ismerték őt, ezért bizalmas viszonyuk volt vele, és olyan információkat közöltek a levelekben is, ami nagyon érdekes.

Majd ezt nyomtatásban is meg fogjuk jelentetni. A dunai sváb írásbeliségnek az egyik legérdekesebb forrása ez, hisz ezek privát levelek.”

 

heimat_museum17

 

Miről írtak a levelekben?

“Maradjunk-e vagy menjünk, a kofferen ülés, hogy visszajutunk-e még valaha vagy nem, vagy: hogy viselkedjünk ha népszámlálás lesz Németországban?

Most németnek vagy magyarnak valljuk magunkat? Ha németnek valljuk magunkat, akkor esetleg nem tudunk hazamenni, ha magyarnak valljuk magunkat akkor az itteni környezetben van hátrányunk belőle.

A másik fő téma a honvágy volt.

Vannak negatív sorok is természetesen a levelekben, volt aki hazatért és látta az eltüzelt gyümölcsfákat, amiket a telepesek eltávolítottak, és tüzelő anyagnak használtak. Még olyan részletek is olvashatunk a levelekben, hogy: mi annak idején a szőlőt máshogy vágtuk, hogy nincs eléggé megtrágyázva, és így tönkre megy a szőlő.

Ezek a megfigyelések is jól kijönnek. Ezek azok a motívumok amelyek legjobban megfogták őket. Sokszor van szó a gyümölcsfákról a levelekben, a kertről. Nem csak házról, pénzről, hanem ilyen konkrét dolgokról is.

Nem akartam szépíteni, fontos, hogy amikor a kitelepítettek írták ezek a leveleket olyan stádiumban voltak, ami a kétségbeesés. Kezdetben nagyon elvoltak keseredve és ennek egyértelműen nyoma van a levelekben.

Az egyik levélben például azt írták: Hazamegyek Budaörsre és itt vagyok, de mit keresek itt én, inkább visszamegyek Németországba, mint hogy lássam ezt a rombolást.”

 

A Heimatmuseumban egy időszaki kiállítás is megtekinthető, ami korabeli cikkeket és tárgyakat mutat be. Az egyik ilyen megmaradt emléken egy gyermek rajzolta le, hogy mi történt velük.

 

heimat_museum16

 

heimat_museum15

heimat_museum14 heimat_museum13

heimat_museum5

heimat_museum4

heimat_museum3

heimat_museum2

heimat_museum10

 

heimat_museum11

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.