Wittinghoff Tamás polgármester újévi köszöntője

(Budaörs, 2015. január 11. – Budaörsi Infó) A Budaörsi Infó szerkesztősége – hagyományteremtő szándékkal – arra kérte Wittinghoff Tamás polgármestert, hogy az országos és nemzetközi mintára fogalmazzon meg újévi köszöntőt a budaörsiek számára, hiszen itt helyben mégiscsak a minket leginkább érintő történések a legfontosabbak. Ez évtől kezdődően minden december 31-én éjfélkor szeretnénk a város mindenkori vezetőjének újévi köszöntőjét megjelentetni a Budaörsi Infó Online-on. A köszöntőt a napokban a postaládákba kerülő januári Budaörsi Infóban is olvashatják! BÚÉK BUDAÖRS!

 

 

Wittinghoff Tamás újévi köszöntője

 

Hogy mi is történik az ó- és az újév fordulóján azt nehéz lenne Kányádi Sándor költőnél szebben megfogalmazni:

 

Ballag már az esztendő,
vissza-visszanézve,
nyomában az öccse jő,
vígan fütyörészve.

Beéri az öreget
s válláról a terhet
legényesen leveszi,
pedig még csak gyermek.

Lépegetnek szótlanul
s mikor éjfél eljő,
férfiasan kezet fog
Múlttal a Jövendő.

 

Így január derekán, bizony már a fiatal újév cipeli a terheket, de mint Kányádi sejtetni engedi, ez az ifjú erőtől duzzadó és egyáltalán nem szorongva tekint az előtte álló 12 hónapra.

Ne tegyük hát mi sem! Főleg azért ne, mert nekünk budaörsieknek minden okunk megvan a bizakodásra.

Hitünket a saját erőnkben egy éppen a napokban elkészült helyi közvélemény-kutatás is megerősítheti.

Bármilyen meglepő is, az adatok azt mutatják, hogy Budaörs fiatalodik, miközben az idősek egyre hosszabb kort élnek meg, s egyre erősebb a szociális biztonságuk. Az itt élőknek már valamivel több mint 50 százaléka 39 év alatti. Vagyis örvendetesen sok a gyerek és az olyan felnőtt, akik a legaktívabb életszakaszukat élik. Az országos átlagnál lényegesen magasabb a felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkezők aránya, nőtt a munkaerőpiacon aktívak száma és kevés a munkanélküli.

A budaörsiek jóval elégedettebbek a saját életkörülményeikkel, mint a más városokban élők.

De ami mindennél fontosabb, a lakosság 99 százaléka (!) azt mondja, hogy szeret Budaörsön élni.

Ez azért is olyan fontos, mert a lakóhelyünk, az otthonunk, a családunk biztosítja azt a stabil hátteret, ami lehetővé teszi, hogy nagy teljesítményekre legyünk képesek, és persze megadja a hétköznapok kiegyensúlyozott boldogságát is.

Budaörsöt, a szerencsés adottságait jól kihasználva, csodálatos várossá varázsolták a lakói. Olyanná, ahol érintetlenül megmaradt a gyönyörű természeti környezet, jól elválnak egymástól a gazdasági és lakó zónák, ahol a kultúra, a sport, az oktatás, a környezet védelme ugyanolyan fontos, mint a cégek prosperálása.

Mindezt kiegészíti a budaörsiek egymás iránti szolidaritása, ami biztosítja, hogy az idősek, a hátrányos helyzetűek vagy éppen a szegényebbek is teljes értékű és emberhez méltó életet élhessenek.

Nem véletlenül neveznek bennünket néha olyan szigetnek, ami inkább hasonlít a fejlett nyugatra, mint az áltag Magyarországra.

Ez persze kihívás és felelősség is számunkra. Nem elbízva magunkat, meg kell őrizni ezt a pozíciót, miközben nem maradhatunk közömbösek az ország többi része iránt sem.

A mögöttünk hagyott év egyik felemelő pillanata volt, amikor a városunkon áthaladó menekülteket nem gyűlölettel, hanem európai emberséggel fogadták a budaörsiek. Egyszerűen nem akartak szemet hunyni afölött, hogy ezek az emberek – bármilyen okból is keltek útra – a tűző napon cipelnek gyerekeket, időseket, kerekes székeseket visznek magukkal a menetükben. Volt, akit a keresztényi szeretet, másokat az elemi emberi szolidaritás sarkallt arra, hogy ne maradjanak közömbösek, és vízzel, étellel, használt babakocsikkal, jó szóval, egy-egy mosollyal segítsenek a rászorulóknak.

De pontosan ugyanígy cselekedtek a budaörsiek akkor is, amikor korábban a hó fogságából kellett menteni az autósokat.

Ez a viselkedés is hozzánk tartozik. Mint ahogyan az is, hogy az egész ország szimpátiájától kísérve egyedüliként vettük fel a harcot az értelmetlen és káros döntéssel, ami fizetőssé tette az autópályák bevezető szakaszait is.

Van egyfajta budaörsi mentalitás, amely öntudatosabb, bátrabb, felelősebb az átlagnál.

Ma még nem tudjuk, hogy idén milyen kihívások várnak ránk, de az mindenképpen erőt adhat, hogy mi bizonyítottan számíthatunk egymásra. Olyan közösség kovácsolódott ebben a városban, amely képes egységet mutatni a nehézségek idején, és úrrá lenni a válsághelyzeteken.

Reméljük minél kevesebbszer kell ezt az arcunkat megmutatni, inkább a kiváló sportolóinkról országos hírű gimnáziumunkról, művészeinkről, innovatív vállalkozóinkról beszélnek majd, ha városunkat említik.

Tiszta szívből kívánom minden budaörsinek, hogy 2016-ban teljesüljön minden személyes vágya. Hiszen az apró egyéni örömök összessége teszi a városunkat is vidámmá, boldoggá és kiegyensúlyozottá.

 

Wittinghoff Tamás
Budaörs város polgármestere

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.