Esélyegyenlőségi szószólói posztot hoztak létre Budaörsön

Helyi esélyegyenlőségi szószólói posztot hozott létre, az országban elsőként, a budaörsi képviselő-testület. A szószóló feladata a társadalom sérülékeny csoportjainak képviselete lesz az önkormányzatnál és intézményeinél.

 

    A Pest megyei település önkormányzatának közleménye szerint a szószóló feladata, hogy az önkormányzatnál és intézményeinél képviselje a helyi társadalom sérülékeny csoportjainak szempontjait, érvényesítse érdekeiket a döntés-előkészítésben és a döntési folyamatban. A budaörsi szószóló tárgyalási joggal részt vesz a bizottsági munkában és a képviselő-testületi üléseken, emellett tartja a kapcsolatot az általa képviselt csoportok civil, illetve szakmai szervezeteivel, közvetíti véleményüket, kéréseiket a testületnek. Évente be kell számolnia az általa képviselt csoportoknak.

    Azt írták, Budaörs eddig is nagy figyelmet fordított a sérülékeny, illetve hátrányos helyzetű csoportok szempontjaira: az önkormányzat évek óta együttműködik a mozgáskorlátozottak, valamint a vakok és gyengén látók helyi szervezeteivel. Így lett például a budaörsi városháza az év akadálymentes épülete 2007-ben – emelték ki. Budaörsön alkottak először digitális esélyegyenlőségi rendeletet is, amelynek keretében egyebek mellett nyugdíjasok százainak tanították meg a számítógép használatát – említették meg.

    A tapasztalatok tükrében az esélyegyenlőség után más területeken is lehetnek helyi szószólók – fűzték hozzá.


facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.