Vezetői stílusfigyelővel csökkenthetők a járművek üzemeltetési költségei

A járművezetők vezetői stílusát nyomon követő berendezést fejlesztett a WebEye Magyarország, amelynek használatával komoly megtakarítást érhetnek el a fuvarozó cégek – közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.

 

A berendezés információt gyűjt a gázpedál helyzetéről, a tempomat és a retarder használatáról, az intenzív fékezések számáról és időtartamáról, a fordulatszám megválasztásáról, a nyomatékeloszlásról, valamint a saját súllyal történő kigurításról is.

Az adatok ismeretében a rendszer előre meghatározott súlyszámok alapján értékeli a sofőrök teljesítményét, és statisztikai adatokat szolgáltat róluk a menedzsment számára. A vezetési stíluselemző segítségével a fuvarozók naprakész információkat szerezhetnek arról, hogy a járművezetőnek mely területen van szüksége továbbképzésre.

A közlemény kiemeli, hogy a berendezés használatával 5-12 százalékkal szorítható vissza az üzemanyag költség, növekszik a tehergépjárművek élettartama, továbbá akár 15-20 százalékkal csökkenhet a szervizköltség.

Nemrégiben Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úgy nyilatkozott, hogy a közúti áru- és személyszállítás a bruttó hazai termék (GDP) 6 százalékát állítja elő, erről a területről évi 500 milliárd forint adó érkezik a költségvetésbe. A fejlett országokban a GDP 10-12 százalékát állítja elő ez az ágazat, ami arra utal, hogy a szektor Magyarországon jelentős további fejlődés előtt áll.

Az elmúlt 10 évben a közúti áru- és személyszállítás teljesítménye két és félszeresére nőtt, 11 700 áruszállító cég működik, amelyek több mint 62 ezer járművet üzemeltetnek. A buszos cégek száma pedig 1500, ezek 15 ezer autóbusszal dolgoznak. A közúti közlekedési szolgáltatási szektor foglalkoztatja a magyar munkavállalók 3,5 százalékát – ismertette Varga Mihály.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.