A veteránokat becsmérlő kijelentéseivel okozott újabb botrányt Donald Trump

Vetélytársai a veteránokra nézve sértőnek és emiatt az elnöki posztra alkalmatlannak nevezték Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt-aspiránst vasárnap, miután a milliárdos üzletember kétségbe vonta az őt bíráló, a vietnami háborúban hadifogságba esett John McCain szenátor hősiességét.

 

Trump szombaton egy Iowa államban tartott rendezvényen úgy fogalmazott: McCain “nem háborús hős. Csak azért volt háborús hős, mert elfogták. Én az olyan embereket szeretem, akiket nem fognak el.”

Vasárnap közölte, hogy nincs oka bocsánatkérésre, bár próbálta azt is hangsúlyozni, hogy tiszteli az összes amerikai veteránt és volt hadifoglyot.

Trumpot kijelentése miatt több vetélytársa, így Marco Rubio, Rick Perry és Lindsay Graham republikánus elnökjelölt-aspiránsok is bírálták. Rubio egyenesen azt mondta: ilyen kijelentések után Trump nem lehet az amerikai fegyveres erők főparancsnoka, amely cím az elnököt illeti meg.

McCain – a republikánusok 2008-as elnökjelöltje – a vietnami háború alatt a haditengerészet vadászpilótájaként szolgált, amikor lelőtték gépét és az ellenség fogságába esett. Öt és fél évet töltött hadifogolyként Vietnam leghírhedtebb börtönében – ebből négyet magánzárkában -, ahol számos alkalommal kínzásnak vetették alá.

John McCain, a Mexikóval határos Arizona állam szenátora korábban élesen bírálta Trumpot, amiért az elnökjelölt-aspiráns bűnözőknek, drogcsempészeknek és erőszakolóknak nevezte a mexikói bevándorlókat, és arról beszélt, hogy elnökké választása esetén kerítést húzna a két ország közti határra. McCain a The New Yorker magazinnak adott interjújában úgy fogalmazott: évekig küzdött azért, hogy Arizonában megszabaduljanak a párton belüli szélsőségesektől, de Trump fellépése ismét “feltüzelte az őrülteket”.

Trump botrányai ellenére – vagy pont azok miatt – több felmérés szerint is a legnépszerűbb jelöltaspiráns a republikánus mezőnyben. Ugyanakkor elemzők arra számítanak, hogy a kampány későbbi fázisában vissza fog esni a szókimondó ingatlanmilliárdos népszerűsége.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.