Bankkártyával is biztonságosan!

(Budaörs, 2015. július 14. – Budaörsi Infó) A bankkártyát soha ne hagyja őrizetlenül, és ne felejtse a pulton a vásárlást követő pakolás alkalmával sem! Képzelje azt, hogy készpénz. Azt eltenni pedig már rutin.

 

A kártyán szereplő adatok ismeretében bárki visszaélhet a bankkártyájával, ezért elvesztése esetén azonnal tiltsa le!

Ne legyen a tolvaj segítségére azzal, hogy lehetővé teszi számára az adatok megismerését. Sokan írják fel a PIN kódot a telefonjukba vagy egy papírra. Azonban a feljegyzett PIN kód nem csak a mi dolgunkat könnyíti meg, hanem a tolvajokét is.

Ha a bankautomata billentyűzetén nincs ellenző, vagy kérésük ellenére is a közelben marad egy ismereten a tranzakció közben, takarja el a számlapot, mialatt a kódot beüti. Lehetőség szerint idegen ne lássa, mennyi pénzt vett fel.

A „profik” nem leskelődnek, inkább egy apró kamerát szerelnek az ATM-re, melynek segítségével kifigyelik a PIN kódot. Olyan készüléket is elhelyezhetnek, mely lehetővé teszi a kártya másolását. Ezért érdemes körülnézni, hiszen ezek az egészen apró eszközök nem a terminál részei és kellő körültekintéssel észrevehetőek. Ellenőrizze a bankkártya behelyezésére szolgáló kártyakiadó, valamint a pénzkiadó nyílást és a billentyűzetet.

Ha bármi változást, ismeretlen, új alkatrészt fedez fel, ne kezdjen pénzfelvételbe, hanem azonnal értesítse a bankot.

A segítő szándék mindig jól jön, pláne ha a pénz vagy a bankkártya váratlanul az ATM-ben ragad. Ezzel a helyzettel azonban vigyázzon! Ilyenkor nem udvariatlanság a gyanakvás, hanem kötelező, hiszen a segítségnyújtás lehet éppen a tolvajok tervének része. Ne fogadja el ismeretlen személy segítségét!

Ha bizonytalan az ATM kezelésével kapcsolatosan, kérje meg családtagját vagy jó ismerősét, hogy kísérje el és segítsen Önnek!

A bankkártya jogilag nem átruházható, de biztonsági okokból sem praktikus odaadni bárkinek. Családtagok számára igényeljünk társkártyát. A modern biztonsági rendszerrel ellátott PayPass bankkártya a legtöbb helyen úgy teszi lehetővé a fizetést, hogy a kártyát egyetlen percre sem kell kiadnia a kezéből.

Bankkártyánkat akkor se engedjük elvinni, ha például egy étteremben arra hivatkoznak, hogy a leolvasó az irodában van. Ha nincs mobil kártyaleolvasó, személyesen vigye bankkártyáját a leolvasó készülékhez!

Kockázatos, ha internetes vásárlásait, átutalásait nyilvános hozzáférésű hálózaton keresztül intézi. Lehet ez internetes kávézó vagy akár a több kolléga által használt számítógép is. Ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor is lépjen ki az alkalmazásból, ha csak rövid időre kell felállnia a számítógép mellől.

Ne feledje! Internetes vásárlás alkalmával a kereskedők soha nem kérhetnek PIN kódot!

Ha baj történik, mielőbb tiltsa le a bankkártyát a bank ügyfélszolgálati telefonszámán, amit érdemes a noteszében tartani vagy telefonjába menteni. Rendelkezésre állnak a HelpDesk-ek és Call Centerek, melyek a nap 24 órájában fogadják hívását és rendszerint külön menüpontot biztosítanak a bankkártya letiltására.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.