Az anyaságról szakszerűen: Ha az anya feszült, a baba hasfájós lesz

(Budaörs, 2015. június 29. – Budaörsi Infó) A csecsemő számára az egyetlen önkifejezési mód a sírás. Sír akkor ha éhes, szomjas, melege van vagy fázik, fáj valamije, netán fáradt. A szülő ilyenkor legtöbbször kétségbe esik és nem tudja, mitől hagyná abba a baba a sírást.

 

Máthéné Papp Mariann budaörsi védőnő a Budaörsi Infónak elmondta, hogy nem szabad kétségbe esni, hisz a gyerek és az anyuka között egy olyan láthatatlan kapocs van, amely segítségével a baba sokkal feszültebb lesz ha a szülő ideges, aminek a következménye még több sírás lesz, és még hangosabb.

 

„Sokszor hívnak anyukák napközben, hogy mit tegyenek, ha sír a baba. Ilyenkor megkérdezem mikor evett, hogyan evett, volt-e pisi, volt-e kaki, van-e beteg a családban? A válaszokból többnyire kiderül, hogy mi is a baj. Ilyenkor először a legfontosabb, hogy megnyugtassuk az anyukát, mert az ő idegállapota nagy hatással van a babára. Például ha az anyuka feszült, akkor a baba hasfájós lesz. A gyerek egy tükör. Ha ő valamiért hisztizik vagy feszültebb, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy mi az a probléma amit tükröz.

Amikor este 9-10-kor csörög a telefonom, akkor a férjem mindig szokta mondani hogy: „na már megint nem kakilt a baba.” A babák és mamák élete az első néhány hónapban többnyire ekörül forog.’

 

pedagogus_kituntetes10

Máthéné Papp Mariann

 

 

Többször látunk olyat, hogy a gyerek az áruház közepén hisztizik, és nem hajlandó mozdulni. Ilyenkor mit tehet az anyuka?

 

„Ha a kisgyerek igényei kivannak elégítve , akkor nem hisztizek. Amikor délben a nagyáruházban sétálok, akkor persze hogy hisztizik, mert neki otthon lenne a helye az ágyikójában jól beebédelve…

A szülő ilyenkor természeten dühös, hogy nem tudja elhallgattatni a gyereket, viszont elfogadóan kell a gyerekhez fordulni. Az erőszak semmiképpen nem megoldás, csak rontunk a helyzeten.

Amikor egy gyereke a düh stádiumában van 3-4-5 éves korában, akkor hagyni kell, hogy kitombolja magát. Türelmesen meg kell várni, hogy hagyja abba, aztán meg kell ölelni és elmondani, hogy örülünk neki hogy jobban van. Minden gyerek más és más, a szülőknek is tanulnia kell, hogy hogyan kell kezelnie a gyerekét. Érvelni kell és magyarázni kell nekik, és indoklásnak az, hogy ‘csak’, nem elég! Ehhez energia és odafigyelés kell. Nem az a megoldás, hogy 20 féle különórára befizetem a gyereket. A szülőnek foglalkoznia kell a saját gyerekével, ráadásul akkor, amikor a gyerek is akarja, és nem amikor ráér éppen.”

 baba_agykutatas

 

Amit a legfontosabb tudnunk, hogy  a sírás normális dolog, a baba így kommunikál.

Sokat és gyakran kell felvenni, vigasztalni. Nem lesz elkényeztetve, ha felvesszük és megnyugtatjuk. A sírást nem tudjuk mindig leállítani, de ettől még megvigasztalhatjuk a babát.

Próbáljunk ki többféle módszert, hogy meglássuk, melyik működik. Ilyenkor általában rengeteg jó tanácsot kapunk, a legjobb tanács, hogy azt tegyük, amit helyesnek tartunk.

Ha a csecsemő sírása megváltozik, más a hangja vagy valami miatt úgy véljük, hogy beteg, keressük fel az orvost. Ugyancsak szakember segítségét kell kérni, ha a szülő vagy gondozó úgy érzi, képtelen megbirkózni a feladattal.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.