Múzeumok éjszakája – Épületbejárás, kortárs fotókiállítás, álmokkal foglalkozó programok a fővárosban

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) különleges, álmokról szóló foglalkozásokkal, előadásokkal, koncertekkel, az Iparművészeti Múzeum épületsétákkal, dizájnvásárral és folyóiratokkal, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum (Lumú) pedig tárlatvezetésekkel, dzsesszkoncertekkel is várta a látogatókat a Múzeumok éjszakáján szombaton.

 

A napokban megnyílt Elsodort világ/Plakát-álmok 1910-1920 című időszaki kiállításához kapcsolódóan a múzeumba látogatók már délután óta számos, az álmokhoz kötődő programon vehettek részt a Magyar Nemzeti Múzeumban. Külön a gyerekeknek és külön a felnőtteknek szóló meséket is hallgathattak a látogatók Zalka Csenge mesemondó előadásában.

 

muzeum_mng_2015jun_muzeumeok_ejszakaja

 

Több előadást is tartottak az álomhoz kapcsolódóan. Bezeczky Gábor irodalomtörténész álomkarrier címmel adott elő Krúdy Gyula pályafutásáról, Gerevich József pszichiáter Álmodó festők, festői álmok címmel a díszlépcsőházat megtöltő hallgatóság előtt beszélt az “álomfestészetről”, bemutatva több festőnek az álom motívumát körbejáró alkotását. Császtvay Tünde irodalomtörténész tíz órától “az ágyban végzett tevékenységek történetéről” beszélt.
A felnőttek kreatív foglalkozás keretében saját álmaikat is eljátszhatták. Egy-egy program, tárlatmegtekintés között pedig a vendégek a kupolában kialakított pihenőterület foteljein és székein pihenhettek, zenészeket és más fellépőket hallgatva.

Csorba László, a múzeum főigazgatója az intézmény általa kiválasztott legérdekesebb műtárgyait mutatta be, az Elsodort világ/Plakát-álmok 1910-1920 című kiállítás anyagába pedig Ihász István történész, a tárlat kurátora nyújtott rendhagyó betekintést este 22 órától.

A Múzeumkertben kialakított kertmoziban a Nem tűntem el – Richter Gedeon története című 2014-es játékfilmet lehetett délutántól több alkalommal is megtekinteni, itt az éjszaka kis- és némafilmeket is vetítettek. Éjfélkor Debreczeni Droppán Béla történész vezetésével indult Álomkerengő címmel fáklyás séta a Múzeumkertben.

A Múzeumlépcsőn este tíz órától DJ Panda szórakoztatta a  közönséget, a múzeum épületében pedig a Summer Jam együttes és Farkas Gábor Gábriel swingmester is fellépett.

Az Iparművészeti Múzeum idén első alkalommal “minifesztivált” rendezett a Múzeumok éjszakája keretében Folyóiratok, magazinok éjszakája címmel: több mint száz lap szerzői, szerkesztői, munkatársai várták éjfélig az érdeklődőket, akik interaktív programokon vehettek részt, kerekasztal-beszélgetéseket és élő interjúkat hallgathattak meg.

Megtelt a múzeum aulája is, ahol különleges kézműves termékeiket kínálták a dizájnvásár kiállítói.

Nagy érdeklődés mellett folyamatosan induló tárlatvezetéseket tartottak egész éjszaka Az iszlám művészete – Marokkótól Iránon át a Kaukázusig, a Gyűjtők és kincsek – a múzeumi gyarapodás lenyűgöző története, valamint a Lechner, az építő géniusz – szecessziós építészetünk remekművei című tárlatokra. Az érdeklődők a Lechner Ödön építész egyik főműveként számon tartott szecessziós palotát járhatták be a pincétől a padlásig.

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum (Lumú) több kortárs művészeti programmal várta a látogatókat. A Zsigmond Vilmos fotóművészeti munkásságát először bemutató Fényképezte Zsigmond Vilmos című tárlat kapcsán az Egyesült Államokban élő operatőr dedikálással egybekötött közönségtalálkozót tartott délután, ezután a kiállítást Puzsér Róbert filmkritikussal, majd később Ritter Doron fotóművész-operatőrrel járták végig az vendégek. Az érdeklődők nagy számát indokolja az is, hogy a tárlat vasárnap látható utolsó alkalommal.

A múzeum orosz és ex-szovjet anyagából válogató Vörös Horizont című kiállításán a Vostock című orosz tematikájú rádióműsor házigazdái, Faludi Julianna és Kemény Vagyim szociológusok tartottak teázással egybekötött tárlatvezetést, míg a kiállítótérben este hét órakor kezdték vetíteni az Assza című, kultikusnak számító szovjet-orosz filmalkotás.

Az este két alkalommal volt látható nagy sikerrel Révész László László videoművész és a Karkade Company artista performansza, amely egy csetlő-botló budapesti nyomozó kalandjait mutatta be zene és zörejek, képek és mozgás segítségével.

Zenei programok is várták a látogatókat: este 11 óráig a Nemzeti Filharmonikus Zenekar művészei adtak kamarakoncertet, és az Amoeba budapesti uturisztikus funkzenekar is zenélt. A földszinti Átriumban egész éjjel szólt a Müpa Jazz Lounge programja: az Enyedi Sugárka Jazz Tett, a Márkus Luca – Gányi Miklós Duó és a Birta Miki – Fonay Tibor Duó feat. Koós-Hutás Áron koncertjeit is élvezhette a szép számban összegyűlt közönség.

Este tizenegy óráig játékok, fotóművészeti alkotóműhely, olvasósarok, kvíz és egyéb művészeti programok is várták a vendégeket.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.