Hogyan kell adózni a diákmunkásoknak?

A diákok 16 éves koruktól dolgozhatnak, de a szünidőben szülői engedéllyel már a 15 éves tanulók is vállalhatnak munkát. A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükségük, és járandóságuk után adózniuk kell.

A munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából már felnőttnek számítanak, ezért bejelentésükre, adózásukra ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalóknál – közölte a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) az MTI-vel.

A diákok 16 éves koruktól dolgozhatnak, de a szünidőben szülői engedéllyel már a 15 éves tanulók is vállalhatnak munkát, ha általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak.

A NAV kitért arra is, hogy a diákoknak a munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükségük, amit az adóhatóságnál a 15T34-es nyomtatványon kell igényelni.

A foglalkoztatónak a jövedelemről és a levont közterhekről igazolást kell kiállítania, amely alapján a diák jövő májusban elkészíti személyijövedelemadó-bevallását – tette hozzá a NAV.

A közlemény szerint munkaviszony esetében ragaszkodni kell az írásban megkötött – minimum az alapbért és a munkakört tartalmazó – munkaszerződéshez, az alkalmi munka és idénymunka esetében viszont ez nem kötelező.

(forrás: MTI)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.