Hat éve nem volt ilyen olcsó a cukor

A februári elemzői várakozásokra rácáfolva tovább esett a cukor ára a világpiacon amiatt, hogy a legnagyobb előállítónak számító Brazíliában az utóbbi hetekben heves esőzések voltak, melyek hatására több cukornád teremhet – mondta Juhász Gergely, a nemesfém-forgalmazással és árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek.

 

A nyerscukorért a New York-i határidős tőzsdéken, májusi szállításra fontonként (1 font=45,35 dekagramm) már csak 12 dollárcentet kell fizetni, szemben a február eleji 15 centtel. Ilyen olcsó utoljára 2009 januárjában volt az édesítő – emlékeztetett.

Juhász Gergely hozzáfűzte: az áresést alapvetően az idézte elő, hogy a világ cukorkínálata a következő, 2015. október 1-jétől 2016. szeptember 30-áig tartó szezonban kevésbé marad majd el a kereslettől, mint ahogy arra a piac korábban számított. A mintegy 179 millió tonnás éves globális termelésnél a vásárlói igények mindössze 2 millió tonnával lehetnek nagyobbak, szemben a korábban 5 millió tonnásra becsült többletkereslettel.

A Conclude vezérigazgatója elmondta: a termelési kilátások javulása elsősorban annak köszönhető, hogy a világ legnagyobb cukortermelőjének számító Brazíliában az utóbbi hetekben sok csapadék hullott, ez eloszlathatja a korábbi aggodalmakat, melyek szerint a dél-amerikai országban kevesebb cukornád teremhet. A második legnagyobb cukortermelő állam, India gyártását ezzel párhuzamosan ösztönözheti, hogy ott megemelték a cukornád hatósági felvásárlási árát.

Brazília és India termelési többletei bőven ellensúlyozhatják, hogy Kína, a világ harmadik legnagyobb cukortermelője – termőterületei és terméshozamai csökkenése miatt – kevesebb édesítőt állíthat elő.

Mindezek mellett az is ösztönzően hathat a cukortermelésre, hogy a brazil fizetőeszköz, a reál az év eleje óta 18 százalékkal leértékelődött az amerikai dollárral szemben. Ez a cukor termelését kifizetődőbbé tette, elsősorban az etanollal szemben – mutatott rá Juhász Gergely -, miután a brazilok a cukrot főként exportra termelik, az etanolt pedig inkább otthon használják fel.

A világpiaci árak esése miatt a cukor Magyarországon februárban átlagban 22 százalékkal került kevesebbe az egy évvel korábbinál, egy kilogramm kristálycukor átlagos fogyasztói ára 185 forint volt, szemben az egy évvel korábbi 238 forinttal. A kristálycukor kilójáért már csaknem feleannyit kell fizetni, mint a válság 2008 őszi kitörése utáni tetőpontján, 2011 márciusában – jelezte a vezérigazgató.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.