CLB: nincs olyan biztosítás, ami az ittasan közlekedő károkozókért helytállna

Nincs olyan biztosítás, ami az ittasan közlekedő károkozókért helytállna – hívta fel a figyelmet a CLB biztosítási alkusz az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

 

Semmibe ne bízzon húsvétkor az, aki ittasan balesetet okoz, a kárt ugyanis még a részeg biciklisen is behajtja a biztosító, akár másfél milliós értékig – írták. A károkozás következményét mindenképpen viselnie kell okozójának, akkor is, ha ő maga nem volt közvetlenül részese az eseménynek, ám miatta történt – figyelmeztet a CLB.

A közleményben kitértek arra, hogy a kártérítési ügyek akár egy évig is elhúzódhatnak, és ha a sérült járműre csak kötelező biztosítás van, akkor megeshet, hogy ez idő alatt egyetlen fillért sem kap a tulajdonosa.

Németh Péter értékesítési és kommunikációs igazgató a közleményben kiemelte, hogy nemcsak a hatóság, hanem a biztosítók is szigorúan büntetik az ittas vezetőket: egyértelműen kizárják a kártérítésből azokat, akik túllépik az általuk megszabott 0,8 ezrelékes befolyásoltságot.

Ez az állapot akár 1-2 pohár bor, vagy két üveg sör elfogyasztásával bekövetkezhet – jegyzik meg.

A közleményben idézik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait, amely szerint 2013-ban még 15 691 olyan karambol történt Magyarországon, amelyben sérült volt, tavaly pedig ez a szám 15 847-re nőtt. Emelkedett azok száma is, akik a közúton lelték halálukat: 2013-ban 540 áldozatot szedtek a közlekedési balesetek, tavaly viszont már 573-an haltak meg így.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.