Szakértő: a kancellári és az elnöki képet ötvözi Angela Merkel

Több tényezője is van a német kancellár szokatlanul stabil és töretlen népszerűségének – nyilatkozta az MTI-nek Hettyey András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa, aki ezzel kapcsolatban azt emelte ki, hogy Angela Merkel a németek számára ötvözi a kancellári és az elnöki képet. A Németország-szakértő kitért Merkel közelgő magyarországi látogatására, úgy értékelve, hogy az nem lesz könnyű vizit, a kapcsolatok azonban stabil alapon nyugszanak.

 

A kancellár immár kilenc éve van hatalmon, és pártja, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) decemberi kongresszusán nyolcadszor választották meg elnöknek. Évek óta Németország kimagaslóan legnépszerűbb politikusa, nemzetközi elismertségét pedig jól jelzi, hogy a The Times a napokban az év emberének választotta.

Angela Merkel változatlanul “szárnyaló” támogatottságát Hettyey András mindenekelőtt azzal indokolta, hogy egy személyben ötvözi a kancellári és az elnöki képet. Úgy kormányoz, hogy nem csupán kancellárnak tűnik, hanem fellépésében, konszenzuskeresésében egyidejűleg köztársasági elnöki stílust is mutat.

A választók számára azt az érzetet kelti, hogy felülemelkedik a kicsinyes pártérdekeken, és valóban csak az emberek érdekeit tartja szem előtt. Népszerűségéhez hozzájárul az is, hogy mind a kereszténydemokraták, mind a szociáldemokraták, mind a liberálisok “kottájából” képes játszani. Miközben ismét egy konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció élén kormányoz, az emberek nagy része nem kereszténydemokrata, hanem pártoktól független kancellárként tekint rá – mondta a szakértő.

Negyedszázaddal az újraegyesülés után jelentősen átrajzolódott a német politikai térkép, amire 2014 tette fel a pontot. Hettyey András “történelminek” nevezte, hogy egy tartományban – Türingiában – első ízben a német egyesülés után egy posztkommunista politikus került az egykori keletnémet kommunista utódpártból lett Baloldal pártjából, a szociáldemokratákból és a Zöldekből álló helyi kormány élére.

“Azt azonban látni kell, hogy ez egy keletnémet sajátosság” – hívta fel a figyelmet a szakértő, utalva arra, hogy a Baloldal pártja mindig népszerűbb a keletnémet szavazók és főleg azok körében, akik a rendszerváltás és az egyesülés veszteseinek érzik magukat.

“Mindebből nem következtetnék arra, hogy a Baloldal vezette türingiai hármas koalíció Németország nyugati felében is modellértékű lesz” – jelentette ki Hettyey András, aki az idei esztendő másik német politikai újdonságának az euroszkeptikus Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt további erősödését nevezte.

Az AfD – mint emlékeztetett – a 2013. szeptemberi parlamenti választásokon csak egy hajszállal maradt el attól, hogy bekerüljön a Bundestagba, azóta azonban növekedett támogatottsága a német lakosság körében. A főleg EU-, de legfőképp euróellenes párt elsősorban azok körében népszerű, akik szkeptikusak az euróval szemben és ellenzik, hogy Németország az “önhibájukból” nehézségekkel küszködő uniós tagállamoknak nyújt támogatást.

A párt elsősorban ezeket az embereket tudja megszólítani, valószínűtlen azonban, hogy jelenlegi támogatottságát tudja növelni. Mindezek alapján Hettyey András úgy vélekedett: bár a 2017-es választásokra semmilyen koalíciós képletet nem lehet kizárni, a kormányalakításban a konzervatívok és a szociáldemokraták mellett valószínűleg csak a Zöldek játszhatnak majd meghatározó szerepet.

2014 Németországának “legizgalmasabb történéseként” a szakértő azt emelte ki, hogy egy éven belül gyökeres fordulatot vett Angela Merkel politikája Vlagyimir Putyinnal, illetve Oroszországgal szemben.

A kancellár az általa képviselt értékek, illetve a német érdekek közül az értékek mellett tette le a garast – fogalmazott a szakértő, utalva Merkel reagálására az ukrán válsággal kapcsolatos orosz magatartásra. Hozzátette ugyanakkor, hogy nézete szerint az értékek és az érdekek nem zárják ki egymást.

Hosszú távon ugyanis a kritikus Oroszország-stratégiával Németország jobban jár, mintha megpróbálná megbékíteni Moszkvát. “Úgy gondolom, hogy a szankciók, a gazdasági nehézségek eddigi politikájának átgondolására fogják késztetni Putyint” – jelentette ki Hettyey András, aki szerint sikeres volt mind az EU, mind a magángazdasági szereplők Oroszországgal szembeni szankciós politikája, illetve általánosságban Németország ezzel összefüggő Oroszország-politikája.

Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy Angela Merkel pontosan tudja: folytatni kell a kommunikációt és nyitva kell hagyni a megbékéléshez vezető ajtót. Erre utal, hogy mind a mai napig hetente többször is telefonon tárgyal Vlagyimir Putyinnal – tette hozzá.

A német-magyar kapcsolatokról szólva a szakértő utalt Angela Merkel közelgő magyarországi látogatásra, úgy értékelve, hogy az nem ígérkezik könnyűnek.

“Kétségtelen, hogy a kétoldalú kapcsolatokban egy sor feszültség is felhalmozódott, elsősorban a német aggályok miatt” – fogalmazott Hettyey András, aki szerint biztos, hogy ez is a látogatás hátterében áll.

Közismert, hogy Angela Merkel és általánosságban a német külpolitika zárt ajtók mögött határozottan kiáll saját érdekeiért, a német politika, a német gazdaság, adott esetben bizonyos lobbicsoportok érdekeiért – emlékeztetett.

“Bizonyos, hogy a napirenden sok minden szerepel majd, amiről a nyilvánosság nem fog tudni” – vélekedett Hettyey András, aki ugyanakkor meghatározónak nevezte azt, hogy a német-magyar viszonynak nagyon stabil alapja van, mégpedig a gazdasági és kulturális kapcsolatok. Ezzel összefüggésben mindenekelőtt a kereskedelmi kapcsolatokra, a német befektetésekre és az Andrássy Egyetem működésére utalt.

“Amíg megvan ez a stabil alap, addig nagyon nagy katasztrófának kellene történni ahhoz, hogy megromoljanak a kétoldalú kapcsolatok” – hangsúlyozta Hettyey András.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.