Az MSZP európai diplomáciai offenzívát indít jövőre

Az MSZP európai diplomáciai offenzívát kezd jövőre annak érdekében, hogy Magyarországot visszavezesse az európai demokratikus értékekhez – jelentette be Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője és alelnöke vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón.

 

    A politikus szerint az Orbán-kormány életveszélyesen lépked a nemzetközi politikában, ennek hatására pedig Magyarország külpolitikai elszigeteltsége 1975 óta nem látott mértékűre nőtt.

    Az MSZP alelnöke szerint nem véletlen, hogy vezető kormánypárti politikusok egyre többet utalnak háborúra nyilatkozataikban. Példaként említette a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánost, aki háborús válságkormányzásról, valamint Kövér László házelnököt, aki negyedik világháborúról beszélt a közelmúltban.

    Ujhelyi István felolvasott egy Orbán Viktortól származó 2009-es idézetet is, amelyben az akkor ellenzékben lévő jelenlegi kormányfő még egy erős Európában képzelte el Magyarország erősödését. A szocialista politikus erre hivatkozva felszólította a miniszterelnököt, hogy újra köteleződjön el az európai értékek iránt, vagyis hagyjon fel a “kettős beszéddel”, és ne legyen része olyan “titkos paktumoknak”, amelyek az Európai Unió belső gyengítését célozzák.

    A brüsszeli képviselő ezzel összefüggésben “szélkakas politikusként” jellemezte Orbán Viktort, akit arra figyelmeztetett, hogy “autokrata egypártrendszert építő despota” politikájának beláthatatlan következményei lehetnek. Ami egy ideig ügyes pávatáncnak tűnt, ma már tragikus orosz rulett – fogalmazott Ujhelyi István. Hozzátette: aki azon gondolkozik, hogy Magyarországot európai közösségből kivezesse, az a haza érdekeit árulja el.

    Magyarországnak biztonságra, erős szövetségesi partnerkapcsolatokra, valamint az uniós fejlesztési források kihasználására van szüksége – szögezte le az MSZP-s EP-képviselő, aki arra is felszólította a kormányoldalt, hogy tegye világossá euroatlanti elkötelezettségét. Ujhelyi István szerint ennek egyik fontos szimbóluma lenne az Európai Unió lobogójának megjelenítése az Országgyűlés épületében.

    Hangsúlyozta továbbá, hogy az MSZP a helyes irány megtalálása érdekében több vezető európai politikust hív Magyarországra, így egyebek mellett az európai szocialisták júniusban Budapesten tarthatják kongresszusokat.

    Ujhelyi István jelzésértékűnek nevezte, hogy az esemény rendezésének jogáról több nyugati nagyváros lemondott, ráadásul szerinte a kongresszus alkalmából várhatóan több állam- és kormányfő érkezik Magyarországra, mint az Orbán-kormány hatalomra kerülése óta összesen.

    Kiemelte, az európai vezetőkkel tervezett találkozásaik témái nem aktuálpolitikai kérdésekről szólnak majd, hanem arról, hogy az Orbán-kormány bukását követően a gazdaság fejlesztésével miként lehet csökkenteni a munkanélküliséget, illetve más szociális problémákat.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.