Ferenc pápa: a világnak gyengédségre, szelídségre és jóságra van szüksége

A konfliktusok, a gyűlölet és az egoizmus uralta világnak gyengédségre, szelídségre és jóságra van szüksége – mondta Ferenc pápa szenteste a Szent Péter-bazilikában bemutatott misén.

 

Homíliájában az egyházfő úgy fogalmazott: Jézus születésének fényét az egyszerű emberek látták meg, ők voltak képesek befogadni az isteni üzenetet. A fényt nem látták meg az önteltek, gőgösek, azok, akik a törvényeket saját személyükre szabják és önmagukba zárkóznak.

Isten türelmes, szereti az embert még kicsiségében is, Isten erősebb a sötétségnél és a korrupciónál – hangoztatta Ferenc pápa, akinek szavait ötezer hívő hallgatta a Szent Péter-bazilikában és milliók a televíziókon és rádiókon keresztül. Sokan a Szent Péter téren felállított kivetítőkön követték a misét.

Az egyházfő hangsúlyozta, hogy az erőszak, a háborúk, a gyűlölet és az elnyomás uralta világban gyengédségre, szelídségre és jóságra van szükség: “Van bátorságunk gyengédséggel fogadni a nehéz helyzeteket és embertársaink problémáit?” – kérdezte Ferenc pápa, majd az egymás iránti türelmet és közelséget szorgalmazta.

A mise kezdetén egy szíriai és egy libanoni kisgyerek a bazilika főoltáránál elhelyezte a gyermek Jézus szobrát, majd népviseletbe öltözött belga, olasz, dél-koreai és Fülöp-szigeteki gyermekek virágot tettek le a szobornál. Újdonságnak számított a Vatikán történetében, hogy a mise végén Ferenc pápa karjába vette a gyermek Jézus szobrát, a gyermekek kíséretében végigvonulva a főhajón a bazilika bejáratánál felállított betlehemig vitte, ott a jászolba fektették.

A misén az oltárhoz két, többgyermekes olasz család vitte az adományokat, emlékeztetve a Vatikánban a családról októberben tartott püspöki szinódusra és a családok jövő ősszel Philadelphiában esedékes világtalálkozójára.

A szertartás olasz, latin és angol nyelven zajlott, de arabul imádkoztak az evangélium terjesztéséért, kínaiul a szenvedőkért. A Hiszekegy imádsága után Wolfgang Amadeus Mozart Et incarnatus est (1781-82) című miséje csendült fel. A zeneművet a Pittsburghi Szimfonikus Zenekar adta elő Manfred Honeck osztrák karmester vezényletével. Szólistaként az izraeli szoprán Chen Reiss énekelt. A zeneművet (amelyet az egyházfő választott ki) Ferenc pápa letérdepelve hallgatta végig.

A Vatikán közölte, hogy egyházfő szerdán videoüzenetben köszöntötte Dél-Korea katolikusait, akikkel augusztusi apostoli látogatása alkalmával találkozott. Ferenc pápa telefonon beszélt az iraki Kurdisztánban levő Ankava menekülttáborának lakóival is. Az ott levő gyerekeknek azt mondta, ők is olyan menekültek, mint Jézus és családja volt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.