Kutatók éjszakája 2014 – Országszerte 101 intézmény készül programokkal

Látványos fizikai és kémiai kísérletek, távcsöves csillagászati megfigyelés és örökmozgó-építés is várja az érdeklődőket a Kutatók éjszakáján, amelyet pénteken rendeznek meg országszerte 101 intézményben.

 

Kisbáró Edina, a Tempus Közalapítvány képviselője a rendezvényt beharangozó keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Kutatók éjszakája egyik célja a minőségi információátadás szórakoztató formában. Hozzáfűzte: a rendezvény 32 európai országban zajlik párhuzamosan, Magyarországon pedig 33 város 101 intézményében, Budapesten 46 helyszínen várják az érdeklődőket.

A budapesti központi program helyszíne a Dürer Rendezvényház, itt többek között tudományos előadások, lángfestés, robotépítés és kísérletek várják a látogatókat. A kutatói börzén a kutatói pálya iránt érdeklődők megismerkedhetnek a kínálkozó pályázati lehetőségekkel, a szakmai gyakorlati helyeket kínáló és kutató gyakornokokat fogadó intézményekkel. A rendezvényen kutatóintézetek, doktori iskolák és cégek mutatják be tevékenységüket. A börze szakmai partnere a Nemzeti Kiválóság Program.

Pécsett a Pécsi Tudományegyetem (PTE) mellett a rendezvény regionális központi helyszíneként a Zsolnay negyed mintegy 80 programmal várja  a látogatókat. A Szegedi Tudományegyetemen saját lézershowt állíthatnak össze a látogatók, emellett egész éjszakás csillagpartit rendeznek csillagászokkal. Debrecenben mintegy 100 tudományos program szórakoztatja a látogatókat: szó esik majd a társas intelligenciáról és a genetikáról. Miskolcon örökmozgót építhetnek a résztvevők, Tatabányán megnyitja kapuit a Star Wars labor.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) kínálatában számos újdonság, köztük a nagyfeszültségű labor bemutatói is szerepelnek a klasszikus programok, többek között repülésszimulátor és szélcsatorna mellett – mondta el Péceli Gábor rektor.

Látványos fizikai kísérlet végrehajtásával kísérelnek meg rekordot dönteni a Budapest Parkban bulizó fiatalok pénteken a Kutatók éjszakáján. Az Ericsson Magyarország szervezte rekordkísérlet lényege – amely egyben egy fizikai-hangtani kísérlet is -, hogy a Punnany Massif-koncertre érkező közönség egy egyszerű PVC cső segítségével előadja Ludwig van Beethoven IX. szimfóniájából az Örömódát – ismertette a részleteket Jakab Roland, az Ericsson magyar leányvállalatának ügyvezető igazgatója.

Skultéty Tamás, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a Kutatók éjszakájával azt szeretnék bemutatni a fiataloknak és a gyerekeknek, hogy milyen érdekes a tudomány világa.

A Kutatók éjszakáját Európa-szerte szeptember utolsó péntekén tartják azzal a céllal, hogy megváltoztassák a kutatókról kialakult általános képet, és szórakoztató formában tárják az érdeklődők elé az egyes tudományterületek aktuális eredményeit.

A magyarországi rendezvényeket a Tempus Közalapítvány koordinálja a budapesti és vidéki felsőoktatási intézményekkel és kutatóintézetekkel együttműködve, ötödik alkalommal a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. is társszervezője az eseménynek.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.