Bronzérmet nyert a magyar résztvevő – Lezárult a Moszkvai Virágshow

(Budaörs, 2014. július 15. – Budaörsi Infó) Magyar résztvevője is volt az orosz fővárosban vasárnap megnyílt nemzetközi kert- és parképítő fesztiválnak, amelyet harmadik alkalommal rendeztek meg. A magyar csapat bronzéremmel távozott a megmérettetésről.

 

A Moszkvai Virágshow szervezői arra törekedtek, hogy a nemzetközi kert- és parképítés legkülönlegesebb, legötletesebb termékeit, dizájnjait mutassák be az orosz fővárosban.

Az egyhetes rendezvényen az orosz, olasz, brit és francia szakembereken és cégeken kívül egy magyarországi vállalkozás is részt vesz, a Kupferreich Kft. A cégtől Könyves Kálmán kertépítő mérnököt kérdeztük az eredménnyel kapcsolatban.

„Amikor kiváló mestermunkák előznek meg, fejet hajtok a zsűri döntése előtt és gratulálok az előttem célba érkezetteknek. Amikor olyan kertek előznek meg, amelyekre az egyetemen a korrektor azt mondaná – kedves leendő kolléga ezen egy kicsit még dolgozni kellene –, nem tudom mit gondoljak! Moszkvában ez történt.” – mondta el Könyves Kálmán a Budaörsi Infónak.

 

 

konyves_kalman

Könyves Kálmán egy önkéntes segítővel Moszkvában

 

Milyen céllal indultak el a moszkvai megmérettetésen?

„A részvételünknek három célja volt. Vásárlókat találni a vízköpő madarainknak. Kerttervezőként bemutatkozni és valamilyen díjat elhozni a versenyről. Képviselni Magyarországot, a Magyar Kertépítők Országos Szövetségét, kapcsolatokat építeni az orosz szakmai szövetséggel.”

 

konyves_kalman_vizkopok2

 

Kaptak-e bármilyen támogatást a versenyen való részvételhez?

„Állami támogatást, pályázati támogatást nem kaptunk, de támogattak hazai cégek: a Garden Kft. és a Specialmix Kft., sok barátom és ismerősöm segített, amit ezúton is szeretnék megköszönni. Sok segítséget kaptunk a moszkvai fesztivál szervezőitől is.”

 

konyves_kalman_vizkopok

 

Milyen újdonságokat, érdekességeket tapasztaltak a külföldi versenyen?

„Szakmailag sok újdonságot nem láttam az európai résztvevők munkáiban. Úgy láttam az oroszok igyekeznek az európai trendeket követni, ehhez anyagi lehetőségeik és szaktudásuk is megvan. Látogatói szemmel azt mondhatom látványos, színvonalas és tartalmas ez a moszkvai fesztivál. Kiállítóként, versenyzőként megtapasztalva és elszenvedve a szervezési hiányosságokat sem mondhatok mást, mert mindezt ellensúlyozta a szervezők kedvessége és segítőkészsége.”

 

konyves_kalman_vizkopok5

 

Hogyan fogadták az érdeklődők az önök kertjét? Milyen véleményeket hallott?

„Az én különdíjam, az a szeret és elismerés volt, amit a közönségtől kaptam. Felhőtlenül boldog gyerekekkel pancsoltam együtt. Ők értékelték Hebe és Hurgya csodáját, hogy a semmiből köpik a vizet, amit az „aszfaltjárda” nyomtalanul elnyel. Ők megértették a kalitka üzenetét a szabadságról, mert ők még őszinték és szabadon ítélkeznek.
Az én zsűrim Maria Jerosenko szépségkirálynő, akinek más sok pénzt fizetett, hogy a standján pózoljon, aki nem tudott ellenállni a csábításnak és programján kívül készíttetett fotókat a mi kertünkben.

Az én zsűrim az az egyszerű moszkvai ember, aki autogramot, közös fényképet kért tőlem, majd később mézeskalácsot hozott nekünk. Az én zsűrim Szerjózsa kertész segédmunkás volt, aki kötelező feladatán kívül mindent szívesen és önként megtett, hogy megépüljön a kert, és a kiállítás ideje alatt tökéletesen működjön minden. És még sokan mások.”

 

konyves_kalman_vizkopok3

 

Mit szimbolizált az önök munkája, mi volt  kertfilozófiájuk?

„Néhány sort idéznék katalógusunk szövegéből erre a kérdésére.

Megérkeztek Magyarországról a vízköpő madarak, hogy otthonra találjanak az orosz kertekben. Most még a járdán állnak, szeretnénk, ha megkedvelnék és befogadnák őket. Nyitva a kalitka ajtaja és félig nyitva áll előttük Oroszország kapuja. A bátrabb madarak már elhagyták a kalitkát, van, aki társait biztatja.

Nézhetjük reklámfilmként, de talán megláthatjuk benne az emberi lélek és gondolat szabadságának akvarelljét, meghallhatjuk benne a magyar puszták és az orosz tajga csendjét.

Nyitva van a kalitka ajtaja, a szabadság szimbólumaként. A szabadságé, amit mindenki másképp értelmez. Nyitva van a dácsa kiskapuja is egy kicsit, mert csak azt engedi be, ami számára érték. Ezért ez a kerti kép tisztelet Oroszország és az orosz nép iránt.

Ez a kert számomra szívmelengető emlék orosz nagymamámról, aki nagyon kicsi és törékeny asszony volt, de annál nagyobb volt a szíve, és hat gyermeket hozott a világra. Nagyapám az orosz hadifogságban ismerte meg őt. Kalitka és hat madár…

A Kupferreich cég egy kis manufaktúra, alkotó műhely. Az igényes kerttulajdonosok részére általam megálmodott sok-sok különleges kertberendezési tárgy, vízjáték elkészítője. Ezek közül a mozgócsőrű vízköpő madarak világszerte ismertek, Ejnye, Bejnye és társai kézi munkával, patinázott vörösrézből készülnek. Mindegyik darab sorszámozott és öt év garanciát adunk ezekre.”

 

moszkva_viragshow_közönsegdij

Közönségdíjas kert

moszkva_viragshow_arany

Egy aranyérmes kert

 

moszkva_viragshow_kertmuveszetdij

Kertművészeti különdíjat nyert kert

 

Ajánljuk figyelmükbe ezt a filmet, ami a Kupferreich Kft. és a Garden Kft. idei magyar kertépítő versenyen elért szintén bronzérmes munkájáról szól, amit a moszkvai fesztiválon orosz és angol nyelven is levetítettek:

 

Gratulálunk az elért eredményekhez és további sikeres munkát kívánunk!

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.