Vissza a gyökerekhez? – Erdélyi szakmai tapasztalatok agrárgazdasági fronton

(Budaörs, 2014. június 23. – Budaörsi Infó) A Budaörsi és a Járási Agrárgazdasági Bizottság elnöke, Kisberk Balázs június 10-én jött haza szakmai útjáról. Tíz napig volt a sepsiszentgyörgyi gazdák vendége Erdélyben. 

 

Kisberk Balázs a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a Budaörsi gazdák részéről egyedüliként, meghívást kapott az erdélyi mini, és közepes gazdaságok szakmai tanulmányozására.

 

kisberk_balazs_erdelyben4

A program keretében az erdélyi piacokra is kilátogatott, és szerkesztőségünknek elmondta, hogy a budaörsi piachoz hasonlóan a gazdapiacokat ott is a helyi agrárbizottságok szervezik, és nem várnak állami vagy egyéb beavatkozásra.

kisberk_balazs_erdelyben11

 

Kisberk Balázs elmondta még: „a Zsámbéki medencében gondolkodunk, egy szövetkezet létrehozásán, így ezek a szakmai tapasztalatok, amiket a kirándulás alkalmával szereztem, sokat segíthetnek majd.

Számos hasonlóság van klimatikában, földterületekben, potenciális lehetőségekben. Ott is szeretnének fejőüzemet vagy őszibarack ültetvényt, mint mi is Budaörsön, viszont ők ebből már jó néhány dolgot meg is valósítottak.

Több mindenben tudunk együttműködni majd velük, és a szeptemberben tartandó Budaörsi Gazdanapokra már vissza is hívtam a partnereket, akikkel Erdélyben találkoztam.

Láthattuk azt is, hogy – úgymond a semmiből – mit alakítottak ki, mit tudnánk közösen tenni, és mik azok a dolgok, ahol nekünk vannak tapasztalataink, és át tudnánk azokat adni. Nagyon érdekes és nagyon hasznos volt ez az utazás számomra.”

 

kisberk_balazs_erdelyben8

 

Milyen konkrét szakmai fortélyokat sikerült ellesni az erdélyiektől?

„Erdélyben kiválóan megoldották azt, hogy a paradicsom permetezés nélkül is termeszthető legyen. Olyan növényeket ültetnek mellé, amelyek meggátolják, hogy a gombabetegségek megfertőzzék, tehát nem kell permetezni. Ez nem biogazdálkodás, de mégis vegyszermentesen vagy minimális vegyszerrel oldják meg a problémákat. Ez mindenképpen követendő példa. Ez mellett ők már létrehoztak olyan növénykultúrákat és zöldség-gyümölcs mini kertészeteket, amilyeneket mi is szeretnénk majd megvalósítani. 

Mi egy termálkút melletti, télen-nyáron termálvízzel fűtött mini kertészet kialakításában gondolunk, és erre már számos példát is láttunk.

Ami még érdekes megfigyelés volt, hogy nekünk sem kellene többszáz hektáron gazdálkodni, hisz, ha kis alapterületen jól megszerveznénk a gazdaságokat, akkor úgy több családi gazdaságot hagynánk érvényesülni. Néhány hektár, ha jól ki van alakítva, akkor az egy családot jól eltart, szemben azzal a tévhittel, hogy 50 hektár alatt nincs élet. Ez óriási tévedés! Van, és láttam is!”

 

Az állattartásban is különböznek az erdélyiek tőlünk vagy csak a növénytermesztésben?

„Magyarországon az állatokat legtöbbször karámokban tartják, úgynevezett zárt állattartással. Erdélyben ezzel szemben szabad tartásban van minden. Van egy gazdaság, ami körül van, például egy 5 hektáros terület, ahová télen és nyáron is ki vannak hajtva az állatok, vagyis rideg állattartás van. Így kevésbé lesz zsíros az ott tenyészett állatok húsa.”

 

kisberk_balazs_erdelyben9

 

Mit megszeretne megvalósítani itthon az Erdélyben szerzett tapasztalatokból?

„Mi gazdatársakkal azt szeretnénk, ha a Zsámbéki medence jobban szakosodna. Lenne, aki szőlőt termel, lenne, aki növénykultúrában erős, más meg gyümölcsben. Ehhez nagyon jó partner lehet a Zsámbéki Tájvédelmi Egyesület, ők most szeretnének egy úgynevezett tájprogramot indítani, ami a vendéglátásra és az egészséges zöldség- és gyümölcstermesztésre épülne.”

 

Az Erdélyben tett utazás alkalmával biztos adódott alkalom a kikapcsolódásra is, milyen érdekes élményeket szerzett?

Hargita, Kovászna és Brassó megyében jártunk a szakmai utazás alkalmával. Több várost bejártunk, és ellátogattunk még a hírhedt Drakula gróf kastélyába is: a Bran kastélyba. Számos állattenyésztő telepet is megnéztünk, többezer hektáron többszáz tehénnel találkoztunk, és volt szerencsém Hargita megye legnagyobb sertésével is találkozni, Dezsővel, ő több mint 3 mázsás!”

 

Szokták mondani a jó pap is holtig tanul. Reméljük, hogy az utazás alkalmával szerzett új tapasztalatok akár Budaörs agrárgazdaságának fejlődésében is segíteni fognak.

 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.