2018-ban Budaörsön tartják az Európassió Közgyűlését

(Budaörs, 2014 május 12. – Budaörsi Infó/MTI) A közelmúltban rendezték meg az Európassió Közgyűlését, melyet a passióhelyszínnel rendelkező európai városok részvételével tartanak meg minden esztendőben. Ezúttal a franciaországi Bretagne adott otthont a rendezvénynek.

 

A franciaországi Bretagne-ban 2014. május 1.-je és május 4.-e között megtartott 30. Európassió Közgyűlésen 14 ország 35 Passióvárosából vettek részt delegációk:

Németországból: AUERSMACHER, EPPERTSHAUSSEN, KULLSTEDT, SALMUNSTER, SOMMERSDOFF, TIRSCENREUTH, WINTRICH;

Ausztrából: DORFSTETTEN, ERL, ST MARGARETHEN;

Belgiumból: LIGNY, SHONBERG;

Spanyolországból: ESPARREGUERRA;

Franciaországból: AMIENS, LOUDÉAC, MASE-VAUX, MENILMONTANT, NANÇY, STE PAZANNE;

Magyarországról: BUDAÖRS, MAGYARPOLÁNY;

Olaszországból: CANTIANO, CICONNICO, SORDEVOLO;

Hollandiából: TEGELEN;

Lengyelországból: CIESZIN;

Portugáliából: FERREIRA;

Csehországból: HORICE NA SUMAVE;

Nagy Britanniából: ABINGTON, BIRMINGHAM, BRIGHTON, CROYDON, EDINBURGH;

Szlovéniából: SKOFJA LOKA;

Svájcból: MENDRISIO

További 7 helyszín nem képviseltette magát.

 

A Közgyűlésen úgy határoztak, hogy 2018-ban Budaörsön, 2023-ban pedig Magyarpolányban rendezik a találkozót.

 

Magyarpolány – természeti, építészeti, kulturális adottságaira és hagyományaira építve – több éve ad otthont az Európában egyedülálló passiójátéknak, melynek bemutatójára minden évben a pünkösdi ünnepségek keretében kerül sor – mondta Csabai Tibor, főszervező a Magyarpolányi Passió Kulturális és Hagyományőrző Egyesület tagja az MTI-nek. Hozzátette: a passió helyszíne az 1761-ben Szent László király tiszteletére épített, copf stílusú templom előtti tér és az 1770 körül kialakított, a település fölé emelkedő Kálvária-domb. A 400 fős nézőterű szabadtéri színpadon megelevenedik Jézus története, amelyet a falu majd 130 fős szereplőgárdájának előadása tesz élménnyé. A bemutató óta a darabot több mint 25 ezren látták – jegyezte meg a főszervező.

Az idei előadások június 6-án, 7-én és 8-án, valamint 13-án és 14-én lesznek Magyarpolányban.

 

Budaörsi passiójátékok

Budaörs egyik nevezetessége a nagy hagyományokra visszatekintő Budaörsi Passió Játékok, amelyet amatőr és hivatásos színészek, valamint több mint kétszáz statiszta közreműködésével mutatnak be. Krisztus szenvedéstörténete a város emblematikus pontján, a központtól alig egy kilométerre magasodó Kőhegyen háromévente elevenedik meg, német és magyar nyelven. A rendezvénynek az előadás 1996-os felújítása óta kiemelt támogatója Budaörs Város Önkormányzata.

A Budaörsi Passiót 1933-ban mutatták be először, Bató Géza tanító és Aubermann Miklós plébános tervei és forgatókönyve alapján. A két világháború között olyan híressé vált az előadás, hogy messze földről is sokan vándoroltak ide, hogy láthassák a művet a kőhegyi, csodálatos természeti környezetben.

Az előadás megszületése a helyi összefogás nagyszerű példája volt: az itt élők közadakozásból gyűjtötték össze a szükséges 32 ezer pengőt, s minden díszletet, kelléket, jelmezt, de még a színpadot és a nézőteret is helyben, saját kezűleg készítettek el. Az igazán meghökkentő mégsem ez volt, hanem hogy magát a darabot is amatőrök adták elő: azok az egyszerű gyümölcstermesztő falusiak és gyermekeik, akik akkoriban Budaörsön éltek.

1996 óta, miután Bató András, a szerző unokája otthon megtalálta, az eredeti szövegkönyv alapján viszik színre.

A Budaörsi Passió az önkormányzat, a német nemzetiségi önkormányzat, a passió hagyományának ápolására létrejött egyesület, valamint megannyi önkéntes és hivatásos közreműködő segítségével valósul meg. Az előadásnak továbbra is meghatározó részesei az amatőrök, a Budaörsön élő gyerekek és felnőttek, valamint a helyi zenei élet szinte valamennyi szereplője. (Forrás: budaors.hu)

(Budaörsi Infó/MTI)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.