Az ukrán parlament leváltotta Janukovicsot, május 25-re választást írt ki

Az ukrán parlament szombaton elmozdította tisztségéből Viktor Janukovics államfőt, és előrehozott választást írt ki május 25-re.

 

A 450 tagú törvényhozás a határozatot 328 támogató szavazattal fogadta el. A szavazáskor 334 képviselő tartózkodott az ülésteremben. A határozat kimondja, hogy “Viktor Janukovics önkényesen kivonta magát alkotmányos kötelezettségeinek teljesítése alól”.

“Az állam nem függhet az elnök hangulatától, aki kivonta magát (feladatai teljesítéséből) és ismeretlen helyen tartózkodik” – hangoztatta Olekszandr Turcsinov, a parlament szombaton megválasztott elnöke a határozat megszavazása előtt.

A parlament Valentin Nalivajcsenkót, az Ütés (UDAR) párt képviselőjét bízta meg az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU), Volodimir Zamant pedig a védelmi minisztérium tevékenységének parlamenti felügyeletével. Utóbbi a héten mondott le vezérkari főnöki tisztéről, mert nem volt hajlandó teljesíteni Janukovics elnök utasítását arra, hogy a hadsereg kapcsolódjon be a belpolitikai válság rendezésébe.

A törvényhozás továbbá úgy döntött, hogy Oleh Mohnickijt, a Szabadság (Szvoboda) jogász végzettségű képviselőjét bízza meg a főügyészség felügyeletével. A törvényhozás a nap folyamán menesztette hivatalából Viktor Psonka főügyészt.

A képviselők állva, tapssal fogadták a szavazások eredményét, különösen nagy ovációt kapott Zaman volt vezérkari főnök, akit kétharmados többséggel választottak meg új posztjára.

A határozathozatalok után a házelnök szünetet rendelt el, vasárnap délelőtt folytatják a plenáris ülést.

Olekszandr Turcsinov, a parlament szombaton megválasztott új házelnöke kifejtette, hogy mivel az elnök jóváhagyására is szükség lenne a kormányban, illetve az SZBU és főügyészség élén végrehajtott kádercserékhez, ezért jogi szempontból nem minisztereket és vezetőket nevezett ki a törvényhozás, hanem parlamenti megbízottakat az említett testületek munkájának ellenőrzésére. Turcsinovot a nap folyamán a kormány vezetésével is megbízta a parlament az új kabinet létrehozásáig.

Olekszandr Turcsinov elemzők szerint általában szervezőkészségével tűnt ki a politika szereplői közül. A 2012 őszén tartott parlamenti választásokon a Haza (Batykivcsina) párt kampányfőnöke volt. Aktív résztvevője volt a 2004-es “narancsos forradalomnak” és a tavaly novemberben indult “Evromajdannak” elnevezett kijevi, EU-párti és hatalomváltást követelő tiltakozó megmozdulásoknak is. Kedd éjjel a politikust meglőtték a Majdanon, a Függetlenség terén a tüntetés szétoszlatására irányult belügyi támadás közben.

Megfigyelők szerint a 2012-es parlamenti választások nyomán létrejött ukrán parlamentben még sohasem volt ennyire konstruktív és nyugodt légkörű az ülés. Ez köszönhető annak, hogy a de jure kormányzó Régiók Pártjának eddigi 210 fős frakciójából már 63 honatya vált ki. Velük együtt a Janukoviccsal szemben álló ellenzéknek jelenleg biztos többsége van a törvényhozásban.

 

 

 

Lavrov: az ukrán ellenzék nem tartja be a pénteken aláírt megállapodást

 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter német, francia és lengyel kollégájával szombaton folytatott telefonbeszélgetésében súlyos aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az ukrán ellenzék nem teljesíti az ukrajnai politikai válság rendezéséről pénteken Viktor Janukovics elnökkel aláírt megállapodást.

“Az ellenzék nemcsak hogy nem teljesítette egyetlen kötelezettségét sem, de újabb követelésekkel áll elő. A fegyveres szélsőségesek és pogromisták vezette ellenzék cselekedetei közvetlen veszélyt jelentenek Ukrajna szuverenitására és alkotmányos berendezkedésére” – hangoztatta az orosz külügyminiszter. Felszólította Németországot, Lengyelországot és Franciaországot, hasson oda, hogy az ukrán ellenzék azonnal teljesítse a február 21-i megállapodást.

“Ideje felhagyni a nemzetközi közvélemény félrevezetésével és úgy tenni, mintha a mostani Majdan (a kijevi főtéren tüntetők) az ukrán nép érdekeit képviselné” –  vélte Szergej Lavrov.

Az orosz külügyminisztérium tájékoztatása szerint “Walter Steinmeier német, Radoslaw Sikorski lengyel és Laurent Fabius francia külügyminiszter osztották az orosz fél aggodalmát és elismerték, hogy az ukrán ellenzék nem teljesítette a pénteki megállapodás rá háruló részét, valamint arra tettek ígéretet, hogy azonnal újabb lépéseket tesznek az elért egyezség végrehajtása érdekében”.

Időközben Vlagyimir Lukin orosz ombudsman kijelentette, nem tervezi, hogy a közeljövőben visszatér Kijevbe. Az orosz parlament mellett működő emberi jogi biztos részt vett az ukrán elnöknek és az ellenzéki pártok vezetőinek csütörtökről péntekre virradóan zajló egyeztetésein, de nem írta alá az ennek eredményeként létrejött megállapodást.

Az orosz külügyminisztérium ugyanakkor pénteken közölte, hogy  Oroszország érdekelt olyan kompromisszum keresésében, amely lehetővé teszi a vérontás késedelem nélküli megállítását és azt, hogy jogi mederbe tereljék a belpolitikai válság rendezését. Moszkva készen áll a jövőben is arra, hogy “az ukránok kérésére hozzájáruljon a helyzet normalizálásához”- hangoztatta az orosz külügy.

 

 

 

Uniós politikusok üdvözlik Timosenko szabadulását

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke pedig közleményben üdvözölte szombaton Julija Timosenko szabadulását.

Barroso rövid üzenetében annyit ír, hogy a demokratikus Ukrajna számára kulcsfontosságú a független igazságszolgáltatás.

Martin Schulz kommünikéjében történelmi pillanatnak nevezi a volt miniszterelnök szabadon bocsátását mind Ukrajna, mind Európa számára.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.