Kutatók éjszakája 2013 – Mintegy kétezer program várja az érdeklődőket

Több mint hetven intézmény mintegy kétezer programmal, egyebek mellett kísérletekkel, interaktív bemutatókkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a kutatók éjszakáján pénteken országszerte. Segítségül a választáshoz összegyűjtöttünk néhány izgalmasnak ígérkező programot!


 

 

A központi budapesti eseménynek a Dürer Rendezvényház ad otthont, míg Pécsett új regionális helyszínként a Zsolnay-negyed várja a látogatókat – hangzott el a programokat beharangozó keddi budapesti sajtótájékoztatón.

A rendezvénysorozat legfőbb célja olyan kedvező benyomást nyújtani a fiataloknak a magyarországi kutatásfejlesztési folyamatról és a különböző intézményekről, hogy minél többen válasszák a kutatói hivatást – mondta Tímár József, a Semmelweis Egyetem (SE) rektorhelyettese.

Az SE csaknem félszáz helyszínen várja a látogatókat többek között interaktív csoportos újraélesztéssel, sebészeti és bonctermi bemutatókkal, 3D-s anatómiai programmal, helyes fogmosási technikákkal, gyerekeknek szóló videoendoszkópos sebészeti gyakorlattal. Ezen az estén megnyílik az érdeklődők előtt a Semmelweis Szimulációs Központ is, ahol a látogatók betekinthetnek a szimulációs orvosi képzés titkaiba. A nagyobb helyszínek között ingyenes Semmelweis buszjárat közlekedik.

Az idén húszéves Bay Zoltán Nonprofit Kft. budapesti lézercsarnokában a lézer “ízébe” kóstolhatnak bele a látogatók gravírozott sajt és toast formájában, és tükrös fonofóniát játszhatnak. A szegedi telephelyen az állati érzékszervekkel, a miskolcin pedig a tapintható tudománnyal ismerkedhetnek meg, a Planetárium közönsége az Uránuszra vezető utat találhatja meg GPS segítségével. Az A38 hajón zenei workshopok, a Klebelsberg Kultúrkúriában szárazjeges kísérletek színesítik a programokat.

A központi budapesti helyszínen rendezik meg a Kutatói és Szakmai Gyakorlati Helyek Börzéjét, emellett a látogatók megismerhetik többek között a világító élőlények rejtelmeit és hallhatnak a parlagi sasokról, a pécsi Zsolnay Negyedben lesz óriás DNS építés, 3D nyomtatás és túravezetés az emberi test belsejében.

Ezen az éjszakán megnyílnak a az Ericsson kutató-fejlesztő laboratóriumai is, a központban rendhagyó fizikaórát tartanak közéleti személyiségek részvételével, bejelentkezik a MASAT-1 műhold, bemutatják a pókerező robotokat és kipróbálható egy tank vezérlése android rendszerrel.

Az eseménysorozatot partnereivel együtt immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a Tempus Közalapítvány, idén negyedszer a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány társszervezője az eseménynek.

 

Kémia és fizika a Műszaki Egyetemen

A természetes szerves anyagokról, a színtévesztésről, repülésbiztonsági rendszerekről, a legkorszerűbb elektrotechnikai fejlesztésekről is hallhatnak előadásokat és láthatnak bemutatókat, akik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem programjait választják pénteken, a kutatók éjszakáján.

    Az egyetem AE épületében látogatást lehet tenni a Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban, ahol a BME Formula Racing Team versenyautójának szélcsatorna tesztelését rendezik meg óránként – olvasható az egyetem tájékoztatójában.
    A K-épület mögötti kertben az egyetemi hallgatók egy csoportja által tervezett Odooproject során elkészült, napenergiát hasznosító, energiahatékony, környezettudatos, könnyűszerkezetes lakóépületet lehet megtekinteni, amely a Solar Decathlon egyetemek közötti nemzetközi hallgatói versenyre készült.
    A Nukleáris Technikai Intézet Oktatóreaktorában az atomenergiáról lehet többet megtudni, a Ch-épület alagsorában pedig laboratóriumba látogathat az érdeklődő a Legyél te is biomérnök! című program során. Az alagsor termeiben párhuzamosan zajlanak előadások és kísérletek, amelyek a kémia világába kalauzolják el az embereket. Részletesen megismerhető például a DNS-javító fehérjék szerepe, a környezetgyógyítás, illetve a búza fogyasztásának és felhasználásának különböző formái.
    A Jendrassik György Hőtechnikai Laboratóriumban bemutatják a Audi mérőkonténerét, lesz lángorgona, megmérik a láng terjedési sebességét, és vízrakétát lőnek ki.
    Az F-épületben fizikai, a H-épületben interaktív matematikai bemutatókat tartanak, az I épületben a Bosch beágyazott számítástechnikai rendszerek laboratóriumába lehet ellátogatni, ahol a szakértők a mikroszámítógépek, a robottechnológia, a mosolyvezérelt csoki-automata rendszereit mutatják be.
    Lesz még alternatív hajtású járműprototípus, repülés szimulátor, Audi TT alapú járműszimulátor bemutató, valamint baleseti rekonstrukció.
    Este tíz óráig folyamatosan látogatható lesz a Nagyfeszültségű Laboratórium előtere, az elektrotechnika iránt érdeklődőket pedig látványos bemutatókkal és kísérletekkel a V1 épület IV. emeletén várják.

 

 

Diszlexia, mongol tudáspróba és hipnózis az ELTE-n

Kommunikációs tréning és dadogók színháza a gyógypedagógiai karon, híres perek a jogon, mongol viseletbemutató és tudáspróba a belső-ázsiai tanszéken, valamint a szerencsejáték-kutatásokkal és a hipnózissal foglalkozó előadás is várja azokat, akik az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) programjaira látogatnak el pénteken, a Kutatók éjszakáján.

    A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar által szervezett filmklubon a dadogást, a diszlexiát és a beszédképtelenséget elemzik a szakemberek ismert filmrészletek segítségével, ezt követően pedig az agyi sérülések következtében létrejövő beszédzavarok, az afáziakutatások érdekes részleteivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Lesz logopédiai vizsgálat, és elemzik a színészi beszédet is – olvasható, a Kutatók éjszakája rendezvénysorozat hivatalos weboldalán (www.kutatokejszakaja.hu).
    Az állam- és jogtudományi karon az Igazságügyi Palotától a Néprajzi Múzeumig címmel a volt Kúria épületének különlegességeit és históriáját mutatják be, de hallhat előadást a közönség a büntető igazságszolgáltatás gyakorlatáról vagy híres koncepciós perekről is.
    A belső-ázsiai tanszéken mongol játékokat, tudáspróbát, nyelvi gyorstalpalót, népdaltanítást és mongol viseletbemutatót szerveznek. A bölcsészettudományi kar épületeiben a litván nyelvet és Fehéroroszországot mutatják be, továbbá bolgár rockzenei klub és finnugor irodalmi teaház várja az érdeklődőket.
    A kriminálandragógia tudományáról és a hétköznapi lelki jelenségek tudományos megközelítéseiről lesz szó a pedagógiai és pszichológiai karon, a kíváncsiak előtt feltárul a szerencsejáték-kutatások világa, és megtudhatják, hogy mitől függ a hipnózis iránti fogékonyság.
    A kisgyermekes szülők a tanító- és óvóképző kar előadásaira ülhetnek be, amelyeken szó lesz egyebek mellett a sajátos nevelési igényű gyermekről, a babamasszázsról és a különböző életkorú gyerekeknek való játékokról.
    A társadalomtudományi karon hangzik el a Tévhitek, legendák és a tények az EU-ról című előadás. A Kutatók éjszakáján a karra érkezők az iskolatípusokról és a társadalom peremén élőkről is hallhatnak.

 

 

 

Folytatódik az egyetemi startup sorozat

A Kutatók éjszakáján folytatódik a Hackathon-in-a-Box című egyetemi startup versenysorozat, a hétvégi megmérettetés már a negyedik fordulója lesz a márciusban indult, az ötletgyárak utánpótlását támogató eseménysorozatnak.

     A mostanáig mintegy 300 versenyzőt megmozgató kezdeményezést eddig öt sikeresen megvalósult projekt fémjelzi, az első őszi fordulót a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Informatikai karán rendezik meg pénteken és szombaton.
    A kétnapos verseny lehetőséget kínál a fiataloknak, hogy megmutassák és társakat keressenek friss ötleteik üzleti megvalósításához.
    A rendezvényen a startup-világ tapasztalt szereplői befutott projektek bemutatásával inspirálják a részvevőket, akiket az üzleti tervezés alapjaiba is bevezetnek majd.
    A tavasszal indult verseny eddigi legsikeresebb ötleteiből született már ételrendelő szolgáltatás, víztakarékos higiéniai megoldásokkal foglalkozó vállalkozás, a HR szakmában hasznosítható képességfelmérő módszer, valamint egyéb technológiai és társadalmi innovációt elősegítő megoldás.
    A Hackathon-in-a-Box az ősszel várhatóan további két-három versenyfordulót szervez, legközelebb októberben, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Budapesti Műszaki Egyetem közreműködésével.
    Az őszi fordulók legsikeresebb ötletgazdái kijuthatnak a februárban megrendezendő, legnagyobb osztrák startup fesztiválnak számító bécsi Pioneers-ra is.

 

 

Programok a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

A Színház- és Filmművészeti Egyetem is kinyitja kapuit az érdeklődők előtt a Kutatók éjszakáján, pénteken. A Kutatható-e a színész művészete? címmel meghirdetett rendezvényen a látogatók megismerhetik az intézmény legfőbb kutatási projektjeit.

    A Színház- és Filmművészeti Egyetem másodszor vesz részt a Kutatók éjszakája programsorozatában – olvasható az intézmény MTI-hez kedden eljuttatott közleményében. Kutatható-e a színész művészete? Rögzíthető-e egy olyan alkotás folyamata, amelynek leggyakoribb eredménye, az előadás is egyszeri? – ilyen kérdésekre keresik a választ a meghirdetett előadások és műhelymunkák során.
    Az egyetem ezen az éjszakán bepillantást enged legfőbb kutatási projektjeibe is: a doktori képzésben résztvevő oktatók és hallgatók a színészképzés, a filmes és színházi színészi alkotás, a színészi megszólalás, valamint ehhez kapcsolódóan a dráma- és forgatókönyvírás, a karakterépítés textuális, zenei és vizuális lehetőségeit mutatják be.
    A Kutatók éjszakáját Tasnádi István drámaíró műhelygyakorlata nyitja. Bollók Csaba előadásában szó lesz a színészek és civil szereplők kamerák előtti munkájáról, Báron György A filmszínész Hollywoodban és Európában című előadásában pedig a method acting és a modell-színjátszás sajátosságairól szól.
    Stőhr Lóránt filmesztéta előadásában az avantgárd film és a színészet kapcsolatáról beszél, Gimesi Dóra, a Budapest Bábszínház A hős útja a bábszínpadon – Fehérlófiától Batmanig címmel szólal fel, Sebők Borbála dramaturg pedig a színésznek a színházi nevelésben betöltött szerepéről beszél az érdeklődőknek.
    Felszólal továbbá Ellinger Edina bábszínész, Kovács Dániel rendező, Szabó Mónika karmester, korrepetitor, Szabó Borbála író-dramaturg pedig Bartsch Kata, Enyedi Éva és Nagypál Gábor színész közreműködésével tart előadást.
    A meghirdetett előadásokon a részvétel ingyenes.

 

 

Új dinoszaurusz-kiállítás a Természettudományi Múzeumban

Patagónia legnagyobb és legöregebb dinoszaruruszai, teljes csontvázak másolatai, dínófészek, megkövesedett dinoszaurusz tojások és játékos bemutatók várják a látogatókat szombattól a Magyar Természettudományi Múzeum új időszaki kiállításán.

    A nemzetközi vándorkiállításon a tizenhat dinoszaurusz csontváz mellett a tudományos magyarázatokat interaktív elemek adják át a látogatóknak, így a gyerekek is megismerhetik Patagónia ősi világát – közölte az intézmény kedden az MTI-vel.
    A 2014. július 31-ig látogatható tárlaton dínótojás rekonstrukciók, többek között egy Mussaurus patagonicus fészek is látható a kutyatermetű Gasparinisaura cincosaltensis, valamint a 225-215 millió éves triász időszaki rétegekből előkerült Hajnali tolvaj (Eoraptor lunensis), Herrera gyíkja (Herrerasaurus ischigualastensis) és Riojasaurus incertus mellett.
    A kiállítás bemutatja a 14 méter hosszú és nyolc tonna súlyú óriási Giganotosaurus carolinii-t, a nyolc méter hosszú és 1,2 tonna súlyú Carnotaurus sastrei-t, valamint az egyik legnagyobb raptor-karmot, amelyet valaha találtak.
    Az argentin óriások mellett az Eltűnt világok – A dinoszauruszok kora Magyarországon című kiállítás azokat az értékes őshüllő-leleteket és a megtalált csontok alapján elkészített teljes testrekonstrukciókat vonultatja fel, amelyeket az elmúlt években találtak kutatók a Bakony területén. Legnevezetesebbek a páncélos dinoszauruszok és a repülő hüllők maradványai, de különlegesek a bakonyi növényevő krokodilok koponyái is.
    A tárlaton testrekonstrukciók, teljes csontvázak, eredeti leletek és egy új, Magyarországon múzeumban először bemutatkozó interaktív számítógépes technika várja a látogatókat.

 

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.