Az Angela Merkel vezette konzervatívok győzelme biztos Németországban

 

 

 

A 20 óra körül készült becslések szerint a CDU/CSU a szavazatok 42,4-42,5 százalékát szerezte meg. Az ARD közszolgálati televízió megbízásából készült mandátumbecslés szerint a konzervatívoknak 302 képviselőjük lehet az 598 tagú Bundestagban. A ZDF vizsgálata szerint a Bundestag 606 tagú lehet, és az uniópártok 304 helyet szerezhetnek.

A 42 százalék körüli eredménnyel azért lehetséges az abszolút többség, mert rendkívül magas, nagyjából 15 százalékos a parlamenten kívül maradó pártokra adott szavazatok aránya, ami módosítja a Bundestagba bejutott pártok közötti erőviszonyokat.

A CDU/CSU csaknem 10 százalékponttal növelte támogatottságát a 2009-es választáson elért 33,8 százalékhoz képest.

A konzervatív uniópártok a II. világháború óta egyszer, 1957-ben szereztek abszolút többséget. Legutóbb 19 éve, 1994-ben értek el 40 százalék feletti eredményt.

“Szuper eredményt értünk el” – mondta Angela Merkel a CDU berlini székházában. Hozzátette: a konzervatívok felelősségteljesen járnak el, és csak a hivatalos előzetes végeredmény megjelenése után döntenek a következő lépésekről.

A CDU/CSU eddigi koalíciós partnere, a liberális FDP nem lépte át az 5 százalékos bejutási küszöböt, 4,5-4,6 százalékos eredménnyel végzett a becslések szerint, így 64 év után kiesik a Bundestagból. “Ezek a legkeserűbb és legtragikusabb órák a német Szabad Demokrata Párt történetében” – mondta Philipp Rösler pártelnök. Hozzátette: vállalja a felelősséget a súlyos választási vereségért.

Az FDP 2009-ben még történelmi csúcsot jelentő 14,6 százalékot szerzett.

Az SPD 25,4-25,7 százalék közötti eredményt ért el, kismértékben javított a 2009-es 23 százalékhoz képest, ami a legrosszabb választási eredmény volt a 150 éves párt történetében. Peer Steinbrück, az ellenzéki párt kancellárjelöltje hangsúlyozta: a szociáldemokraták semmiféle koalíciós spekulációra nem hajlandóak. A kormányzáshoz szükséges többségről Angela Merkelnek kell gondoskodnia – tette hozzá Steinbrück.

A Baloldal a szavazatok 8,3-8,5 százalékát szerezte meg az első becslések szerint, gyengült a 2009-es 11,9 százalék után. Ugyanakkor a Baloldal vasárnap a harmadik legnagyobb német politikai párttá lépett elő – emelte ki Gregor Gysi parlamenti frakcióvezető.

A Zöldek is gyengültek, 8,1-8,2 százalékot szereztek a 2009-es 10,7 százalék után. A környezetvédők egyik céljukat sem érték el, nem sikerült a szociáldemokratákkal együtt leváltani a Merkel-kormányt, és a párt támogatottságát sem sikerült növelni – ismerte el Jürgen Trittin, az ökopárt kampányát vezető duó egyik tagja.

A parlamenten kívüli pártok közül a bejutásra leginkább esélyesnek tartott Alternatíva Németországnak (AfD) 4,9 százalékot ért el, kevéssel az 5 százalékos küszöb alatt végzett a becslések szerint.

A választási részvételi arány 73 százalékos volt, növekedett a legutóbbi, 2009-es választáson regisztrált történelmi mélyponthoz, a 70,8 százalékhoz képest.

A hivatalos előzetes végeredmény várhatóan hétfő hajnalban jelenik meg.

 

Orbán gratulált Merkelnek: fontos győzelmet aratott a CDU/CSU

 

A jövőre nézve biztatást és bátorítást jelentő fontos győzelemnek nevezte a német CDU/CSU konzervatív pártszövetség választási győzelmét Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap este közzétett videoüzenetében, amelyben gratulált Angela Merkel német kancellárnak, a CDU elnökének és a német kereszténydemokratáknak.

“Nagy örömmel fogadtuk a híreket itt, Budapesten arról a diadalról, amelyet a most befejeződött német választáson arattatok” – mondta Orbán Viktor a Facebook-oldalán megjelent üzenetében.

A kormányfő úgy fogalmazott, fontos győzelem ez – “nektek nyilván, de nekünk is az” -, hiszen biztatást és bátorítást jelent a jövőre nézve. Bátorítást jelent, mert arról tanúskodik, hogy bátor politikával még a súlyos európai válság körülményei közepette is ki lehet érdemelni a választók bizalmát – mondta a miniszterelnök. Biztatást is jelent – folytatta -, mert arról szól: lesz mód és lehetőség arra, hogy az elkövetkező években “közösen keressünk orvosságot közös hazánk, Európa súlyos bajaira”.

“Isten éltesse a német kereszténydemokratákat, gratulálok, kedves Angela!” – zárta Orbán Viktor a német nyelven feliratozott videóüzenetet, amely ezt követően a német zeneszerző, Johannes Brahms Magyar táncok című művével folytatódik.

A vasárnapi német választások után készült első eredménybecslések szerint egyelőre csak az Angela Merkel vezette konzervatívok győzelme a biztos. A konzervatív CDU/CSU pártszövetség abszolút többséget szerezhet a Bundestagban, a törvényhozás alsóházában, de nagykoalícióra is léphet a szociáldemokratákkal (SPD).

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.