Betilt – Ki tilt?

(Budaörs, 2013. szeptember 16., Budaörsi Infó) A technika fejlődésével egyre jobban kitágul a világ számunkra és rájövünk, hogy mennyi minden nem jó nekünk, vagy esetleg egy feljebbvaló hatalom eldönti helyettünk. Összegyűjtöttünk néhány betiltott dolgot, terméket, és még néhány érdekes dolgot, amiről jó ha tudunk.

 

 

 

Elsőként nem is egy termékkel kezdenénk, hanem azzal, amit az Index oldala tárt elénk a minap.

  • Nagy valószínűséggel januártól nem lehet fogyasztói csoportokat alakítani. Tehát aki eddig abban reménykedett, hogy néhány buzgó ember összedob a számára pár milliót, és ő lesz a szerencsés aki megveheti álmai házát, akkor sajnos ki kell hogy ábrándítsam. Ez januártól nem fog  működni. De kár…
  • Egyiptomban a Muzulmán Testvériséget készülnek betiltani, nálunk pedig az égésgátlókat (HBCD)
  • Itthon az utcán is be szeretnék tiltani a dohányzást.
  • Costa Rica-ban az állatkertet
  • Betiltják a kirakati babákat is, mert nemi agressziót keltenek. Iránban pedig 2009-ben a „túl szexi” próbabáknak kellett távozniuk a kirakatokból. Véletlenül se tehetnek ki a kirakatokba olyan próbababákat, amik túl szexik, vagyis nincs rajtuk fejkendő, ki vannak festve vagy testhajlataik látszódnak.
  • Az NFL vezetősége megunta, hogy egyre több amerikaifutballista egyre bizarrabb maszkokban jelenik meg a mérkőzéseken, úgyhogy a napokban szomorú hírt közöltek a játékosokkal: az idei szezontól betiltják ezeket a sisakokat.
  • A Facebookon csak olyan híreket lehet megosztani, aminek te vagy a tulajdonosa. Ez gyakorlatilag arról szól, hogy ne lehessen az információt továbbadni. Eszerint, ha valaki Vietnamban rányomna itt lent az ajánlom gombra, akkor inkább ne csinálja, mert megbüntetik érte. Hasonló törvények Iránban és Fehéroroszországban vannak még. Ebből is látni, hogy ez nem tipikusan a demokráciák húzása.
  • A közép-ázsiai ország hatóságai idén másodszor blokkolták a Facebook elérhetőségét az országban. Beg Zuhurov, az állami kommunikációs szolgáltató vezetője szerint erre azért került sor, mert ismeretlen támogatók lefizették a felhasználókat, hogy az ország “tiszteletben álló személyeiről” negatív kommenteket írjanak – írja a Reuters. Zuhurov szerint egyes emberek 50-100 ezer dollár közti összegeket kaptak minden egyes negatív komment posztolásáért.
  • Betiltották a pletykát, a modortalanságot, a durvaságot és a miniszoknyát a szerb kórházakban.
  • A kínai oktatási minisztérium megtiltotta, hogy az első és második osztályosoknak írásos házi feladatot adjanak nyárra az iskolák, a kormány enyhítene ugyanis a gyerekekre nehezedő terheken.
  • 2011-bena kínai film- és televízióipart felügyelő állami szerv megunta, hogy megmagyarázhatatlan okokból kifolyólag egyre több időutazásos alkotás készült a közelmúltban és hatalmi szóval tiltották be a frivol sci-fi-trendet. Elvtársak, tessék megelégedni a XXI. századdal!

 

 Az ételekkel, italokkal kapcsolatban is találtunk néhány furcsaságot.

  • Az öntudatos franciák például kitiltották a ketchupot az oktatási intézményekből. Arra hivatkoznak, hogy az elfedi az ételek valódi ízét, és emiatt a fiatalok nem tudnak megismerkedni a valódi francia konyhaművészettel.
  • Mindenki hallott már arról, hogy van egy japán hal, ami rosszul előkészítve halálos mérgezést okoz. Na, ez a fugu. És ez az, ami az Európai Unió teljes területén tilos!
  • Az abszint magas 60%-os alkoholtartalmú zöldes vagy színtelen ital. Fűszeres, ürömmel és ánizzsal ízesített alkohol. Káros hatása miatt a XX. század elején szinte az egész világon betiltották.

 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.