M. dr. Losonczy Katalin a Diridongó pályázatról – Az érték a mérték

(Budaörs – 2013. szeptember 13., Budaörsi Infó) A Budaörsi Leopold Mozart Zeneiskola Diridongó címmel pályázatot hirdetett az ifjú zeneszerzőknek Weöres Sándor emlékére, a költő születésének 100. évfordulójának alkalmából.

 

 

 

A budaörsi zeneiskolában most szeptemberben a 21. tanév indult el. Immár huszonegyedszerre nyitotta meg kapuit a fiatal tehetségek előtt. Most azonban kicsit mert nagyot álmodni az igazgató asszony, és ezt tettekre is váltotta.

A budaörsi Leopold Mozart Zeneiskola igazgatója M. dr. Losonczy Katalin látogatott el szerkesztőségünkbe, hogy a pályázatról beszéljen nekünk.

„Mindig szerettem volna fejleszteni az iskola auráját és azzal segíteni az iskola jövőjét, hogy olyan dolgot teszek, amit még más nem tett. Azt gondolom hogy egy iskolának nagyon jót tesz ha van egy neves rendezvénye, mert felhívja ezzel önmagára az figyelmet. Úgy gondolom, hogy a városnak még nincs kialakult arculata, hogy nincs elég üzenete, ezért szeretném, ha Budaörsre gondolva az emberek a tehetségre tudnának asszociálni.”

A pályázat célja természetesen a tehetség gondozás és a tehetségkutatás.

Weöres Sándor-verseket kell megzenésíteni, vagy meg kell mondani, hogy mi ihlette a zenét. Nem kötelező azonban vokális darabot írni énekhangra, hanem csupán meg kell adni, hogy melyik vers ihlette. (pl.: csipp csepp egy csepp öt csepp meg tíz)

Két korcsoportban lehet pályázni, 15 éves korig és a másik korcsoportba pedig 16-19 éves korig.

Ha a pályázó eldöntötte hogy szeretne részt venni a versenyen, akkor az a feladata, hogy beküldi a jelentkezését a zeneiskolába.  

A jelentkezési határidő október 4.

Ezt követően van majdnem két hónap arra, hogy a pályázó megírja a darabot, ami maximum három perces lehet. Majd el kell küldeni postán a kottát három példányban, amit a zsűri megnéz, és bírál. Eredményhirdetésre azonban csak az előadást követően kerül sor. Tehát mindenkinek elő kell adnia a saját darabját.

Ha a létszám nem lép túl egy keretet, akkor a Zeneiskola Kamaratermében tartják meg a versenyt, ha túl magas lesz a jelentkezők száma, akkor viszont  az 1. Számú Általános Iskolában kerül megrendezésre. A Budaörsi Latinovits Színház sajnos az akusztikája miatt nem alkalmas ennek az eseménynek a lebonyolítására.

Az igazgatónő úgy gondolja, hogy „ a gyerekeknek leges legjobban bátorításra van szükségük ahhoz, hogy ebben a világban reménykedni tudjanak. Ilyen bátorító erővel bír az elért siker is. Ha valahol úgy érzi az ember, hogy van valami, ami jól megy, akkor van mibe bele kapaszkodnia. Ma, amikor agresszíven akarnak az emberek előtérbe kerülni, mindenféle butasággal, akkor egy értékes dologgal felhívni magunkra a figyelmet példaértékű és becsülendő.”

Reméljük, hogy a versenyre sokan fognak jelentkezni, és talán meglelhetjük köztük a modernkori kis Mozartunkat is.

Sok sikert kívánunk a versenyzőknek és a szervezőknek is. Természetesen a verseny további történéseiről is beszámolunk. További részletek a plakáton:

 

 

(Budaörsi Infó, E)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.