Aszad: nemzetközi ellenőrzés alá helyezik vegyi fegyvereiket

Szíria nemzetközi ellenőrzés alá helyezi vegyi fegyvereit, de a döntést nem az amerikai katonai fenyegetés, hanem Oroszország javaslata befolyásolta – erősítette meg Bassár el-Aszad szíriai elnök az orosz Rosszija 24 állami hírtelevíziónak adott interjújában csütörtökön.

 

 

“Szíria Oroszország miatt helyezi nemzetközi ellenőrzés alá vegyi fegyvereit. Az Egyesült Államok fenyegetései nem befolyásolták a döntést” – idézték a szíriai elnököt az orosz televízió honlapján.

Aszad azt is közölte, arra készülnek, hogy eljuttatják az ENSZ-nek a vegyi fegyverek elterjesztését tiltó nemzetközi szerződéshez szükséges dokumentumokat. Azt mondta, hogy körülbelül egy hónappal azt követően, hogy csatlakoznak ehhez a megállapodáshoz, átadják az információkat a vegyifegyver-készleteikről.

A szíriai elnök hozzátette, hogy a Közel-Keleten egyetlen országnak sem lenne szabad vegyi fegyverrel rendelkeznie. Azt mondta, amikor Damaszkusz korábban azt javasolta, hogy semmisítsék meg a tömegpusztító fegyvereket a régióban, akkor az Egyesült Államok akadályozta meg ezt a tervet. “Ennek egyik oka abban rejlett, hogy megengedjék, Izrael rendelkezhessen ilyen fegyverrel” – vádolta Washingtont Bassár el-Aszad. Kijelentette, hogy a Szíriával szomszédos ország szerinte rendelkezik atom-, vegyi és biológiai, azaz a tömegpusztító fegyverek minden fajtájával”.

A damaszkuszi rezsim vezetője felszólította az Egyesült Államokat, hogy  hagyjon fel az ellenzéki csoportosulások támogatásával és azzal a tervével, hogy megtámadja Szíriát. Aszad felhívta az amerikai elnököt, hogy ne állítson valótlant és újra cáfolta, hogy a szíriai katonai vezetés engedélyt kért tőle a vegyi fegyver bevetésére. Azt az állítását is megismételte, hogy a “terroristák próbálják kiprovokálni a Szíria elleni amerikai támadást”. Arra figyelmeztetett, hogy a szíriai fegyveres ellenzék vegyi fegyvert vethet be például a szomszédos Izrael ellen.

A szíriai elnök azt követelte, hogy mindenkit vonjanak felelősségre, aki felelős azért, hogy a hatalma ellen harcoló fegyveresek kezébe vegyi fegyverek kerültek. Mint mondta: “a nyugati államok, valamint Törökország, Szaúd-Arábia – és korábban Katar is – közvetlen kapcsolatot tartanak fenn a terroristákkal és ellátják őket mindenfajta fegyverrel. Szerintünk egyikük szállította nekik a vegyi fegyvert” – jelentette ki Bassár el-Aszad a Rosszija 24 állami televíziónak adott interjúban.

Moszkvában hétfőn jelentette be Szergej Lavrov külügyminiszter, hogy a Kreml kezdeményezi, Szíria helyezze nemzetközi felügyelet alá vegyifegyver-arzenálját. Annak érdekében, hogy elkerülje a Washingtonban kilátásba helyezett katonai csapást, amelyet Párizs is támogat. Az orosz diplomácia vezetője aznap fogadta szíriai kollégáját, Valíd Moallemet, aki kedden, még Moszkvában tartózkodása idején sietve bejelentette, hogy a szíriai kormány hivatalosan is elfogadta az orosz javaslatot.

A Kreml nem csupán a vegyi fegyverek nemzetközi felügyelet alá helyezését, hanem ezt követő megsemmisítésüket is sürgeti, valamint azt, hogy Szíria teljes jogú tagként csatlakozzon a Vegyifegyver-tilalmi Szervezethez (OPCW). Az erről szóló négy szakaszra bontott ütemtervet kedden átadták az Egyesült Államoknak.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.