Földrengés a kínai Kanszu tartományban, halottak

A legfrissebb jelentések szerint legalább 89 halálos áldozata, 5 eltűntje és csaknem 600 sérültje van annak a 6,6-os erősségű földrengésnek, amely hétfőn reggel történt az északnyugat-kínai Kanszu tartomány közepesen sűrűn lakott részein.

 

A körülbelül egy percig tartó rengés közép-európai idő szerint hajnali háromnegyed kettőkor történt két megye határán. Középpontja Tinghszi város közelében volt. Helyi idő szerint délután 4 óráig 410 felett volt az utórezgések száma, a legerősebb egy 5,6-os földlökés volt. A halottak többnyire idősek, vagy gyerekek, akik nem tudták időben elhagyni házaikat. Sok épület az utórezgések során dőlt össze.

Az előzetes felmérések szerint több mint 5000 épület dőlt romba és 21 ezerben keletkeztek súlyos károk. Mejcsuan járás falvaiban, továbbá 13 nagyobb településen a távközlési összeköttetés és az áramszolgáltatás megszakadt. Minhszian megye kormányzata közölte, hogy a területén található járásoknak csaknem mindegyike érintett.

A katasztrófa sújtotta területre több mint 2000 katonát, a fegyveres rendőrség, a tűzoltóság 3000 tagját, több száz egészségügyist és két helikoptert is vezényeltek. A legsúlyosabban érintett településekre 10 ezer sátrat és 30 ezer gyapjútakarót, ötezer összecsukható ágyat és 10 ezer hálózsákot, valamint kabátokat küldtek. A helyszíni jelentések szerint az éjszaka közepén történt földmozgás észlelésekor az utcára szaladt emberek egy részének még ruhája sem maradt.

A hajléktalanná vált és a veszélyes zónában lakók közül már százakat elköltöztettek, a mentők a kutatás mellett a másodlagos károk megelőzésére törekeknek, egyebek közt ellenőrzik a vágányok, a vasúti hidak állapotát is. A helyszínre jutást nehezítik az utakban keletkezett károk, a hegyomlások okozta akadályok.

Hszi Csin-ping elnök a Li Ko-csiang kormányfő mindenekelőtt az emberi életek mentésére, a túlélők biztonságba helyezésére szólított fel.

A rengés fészke a különböző szeizmológiai intézetek szerint 6 és 20 kilométer közötti mélységben volt, ami a felszínhez közelinek számít, és emiatt a földmozgás pusztító ereje nagyobb lehetett.

A térség jellemzően földrengésveszélyes, a környéken a történelem során 25 alkalommal mértek a Richter-skála szerinti 5-ös vagy annál erősebb rengést. A legpusztítóbbat, egy 8-as erősségűt, 1654. július 21-én, tehát szinte napra pontosan 359 évvel korábban ezelőtt jegyezték fel.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.