Az igazi “stafétaváltás” – két pápa, egy enciklika

Precedens nélkülinek számít a Lumen fidei (A hit fénye) címmel pénteken megjelent enciklika, amelyet egyszerre két pápa írt, és amely az olasz sajtó szerint az igazi “stafétaváltásnak” számít XVI. Benedek és utódja, Ferenc pápa között.

 

 

XVI. Benedek pápasága nem február 28-i lemondásával, hanem ezzel az enciklikával zárult le – vélte a HuffingtonPost.it című hírportál kommentárjában, amelynek szerzője szerint a Lumen fidei szerzője a német pápa. A hitről szóló, több mint nyolcvan oldalas, a Szent Péter és Szent Pál ünnepnapját idéző június 29-i dátummal megjelent enciklikát egyedül Ferenc pápa írta alá, de amint a bevezetőben ő is hangsúlyozta, elődjétől az enciklika “majdnem” teljesen befejezett változatát kapta meg és fejezte be.

Az enciklika szókincse, metaforái többségében XVI. Benedektől származnak, mint például az a hasonlat, amely a hittel egyenlő tapasztalatnak nevezi a férfi és nő egymás iránti szerelmét. Ez a kép XVI. Benedek 2005-ös első enciklikájából, a Deus est caritas-ból (Az Isten szeretet) származik – írta a hírportál.

A HuffingtonPost.it szerint Ferenc pápa első enciklikája, a Lumen fidei a teológus Ratzinger utolsó irodalmi alkotása. XVI. Benedek ugyanis nem engedhette meg, hogy utolsó műveként az a jelentés maradjon hátra tőle, amelyet februári lemondásakor a Vatileaks-botrányt vizsgáló bíborosi bizottság adott át neki.

A Lumen fidei XVI. Benedek spirituális öröksége és Ferenc pápa pásztori programja is egyben. Az enciklika “vázát” Ratzinger adta, a “húsát” Bergoglio – véli a HuffingtonPost.it, amely szerint Ferenc pápa az enciklika általa írt részét hétfőn Lampedusa szigetén fogja a gyakorlatban megvalósítani, amikor a Vatikánból elmegy a nyugati világ peremére, hogy a kivetett bevándorlókkal találkozzon. A hit szeretet, testvériség, mások segítése, megbocsátás, fény a társadalom számára – olvasható a Lumen fidei “ferenci” fejezeteiben.

A Lumen fidei XVI. Benedek doktrínájának gazdagságát Ferenc pápa kommunikációs erejével ötvözi – hangoztatta a Corriere della Sera. Az olasz napilap szerint azonban az enciklika majdnem teljes egészében XVI. Benedeké, és a szövegből talán csak nyolc oldal, vagy csak a 7., valamint a 55-60. pont Ferenc pápáé. Azt, hogy melyik rész, melyik pápától származik csak hetven év múlva derülhet ki, amikor a vatikáni levéltár rendelkezésre bocsátja majd XVI. Benedek addig titkosított “piszkozatát” – írta a Corriere.

A Hit Évében megjelenő enciklika témája nem lehetett más, mint a hit – tette hozzá a L’Avvenire. Az olasz püspöki kar napilapja szerint a Lumen fidei XVI. Benedek teológiai tanításának harmadik kötete a szeretetről (Deus est caritas) és a reményről (Spe salvi, A reményben megváltva, 2007) írt két enciklikája után.

Ferenc pápa és elődje összhangját mutatja az együtt írt enciklika – hangoztatta a VaticanInsider című hírportál.

“Egy enciklika két egymásnak ellentmondó pápától” – kommentálta az Il Fatto Quotidiano, amely szerint a pesszimista Ratzingertől írt Lumen fidei-t az optimista Bergoglio “korrigálta”. A napilap szerint a “kétkezes” enciklikával Ferenc pápa nem tett mást, mint elegánsan lezárta a Vatikánban egymás mellett élő két pápa korszakát végleges pontot téve Ratzinger egyházára. Az Il Fatto Quotidiano hozzátette, hogy Ferenc pápa igazi enciklikája a következő lesz, amelyet a szegényekről készül írni.

Nem véletlen, hogy Ferenc pápa a XVI. Benedekkel írt enciklika bemutatásának napján írta alá II. János Pál és XXIII. János szentté avatási dekrétumát – jegyezte meg az Il Giornale, mely szerint ritkaságnak számít, hogy ugyanazon a napon egyszerre négy pápa is főszereplővé váljon. Ferenc pápa így akarta hangsúlyozni az elődjeivel való kontinuitás szándékát. Másrészt a két “szupersztár”, a hívőktől éltetett lengyel és olasz pápa szentté avatásával Ferenc pápa azt is üzente, hogy ő a kereszténységhez való közeledést tartja missziójának, a hit szabályozásával foglalkozó XVI. Benedekkel szemben – vélte az Il Giornale.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.