A szabadságos hónapok bérezésén igazít a parlament

Az Országgyűlés mai ülésén eltörölheti azt az év elején hozott szabályozást, amely bizonyos hónapokban keresetcsökkenést okozott a szabadságon lévő munkavállalóknak.

 

 

A Ház ülése reggel 9 óra 30 perckor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, ezt követően az Országgyűlés határozathozatalokkal folytatja munkáját.

Ennek során elsőként nemzetközi egyezményeket, illetve módosításaikat hirdethet ki. A parlament rábólinthat például a nemzetközi vasúti fuvarozási egyezmény legutóbbi, vilniusi változtatására, továbbá jóváhagyhatja a veszélyes áruk nemzetközi közúti és vízi szállításáról szóló európai megállapodások új mellékleteit. Dönteniük kell emellett az európai uniós tagállamok, valamint a Fülöp-szigeteki Köztársaság és a Vietnami Szocialista Köztársaság közötti partnerségi és együttműködési keretmegállapodás kihirdetéséről is.

A képviselők – az előzetes napirend alapján – egyetlen zárószavazást tartanak. Ebben a távolléti díj számításán javíthatnak egy év elején hozott módosítást felülírva, amely több hónapban is a szokásosnál kisebb munkabért eredményezett a szabadságon lévő munkavállalóknak azáltal, hogy a távolléti díj számítását a hónap, illetve a szabadság hosszától tette függővé.

A fennmaradó határozathozatalok során már benyújtott, az általános vitán átesett törvényjavaslatokon változtathat az Országgyűlés. Szavazás várható például a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF) a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alá vonó kormányzati előterjesztéshez, valamint az alaptörvény negyedik módosításával összefüggő változtatásokhoz benyújtott módosító javaslatokról. A képviselők emellett a szippantott szennyvíz díjának 10 százalékos csökkentéséről rendelkező kormányzati indítványt is átírhatják.

A szavazásokat követően két korábban tárgyalni kezdett javaslat, köztük a szociális temetkezés intézményének bevezetését javasló indítvány részletes vitája várható.

Az Országgyűlés honlapján elérhető ülésterv alapján a Ház a jövő hét hétfőn és pénteken ül össze utoljára a nyári szünet előtt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.