TASZ: szabálytalan volt a rendőrség eljárása, amikor idézés nélkül előállított két tüntetőt

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint szabálytalan volt a rendőrség eljárása, amikor pénteken idézés nélkül előállított két, a Fidesz-székház udvarának március 7-ei elfoglalásában részt vevő tüntetőt. A jogvédő szervezet ügyvédei vállalták a fiatalok jogi képviseletét – hangzott el a TASZ és az érintett fiatalok közös, pénteki sajtótájékoztatóján.

 

 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Gyorskocsi utcai épülete előtt tartott sajtótájékoztatón részt vevő három fiatal közölte: a rendőrség négy demonstrálót keresett fel péntek reggel, közülük ketten otthon tartózkodtak, ketten nem. Akik otthon voltak, azokat előállították, és csoportosan elkövetett garázdaság gyanúja miatt kihallgatásra vitték. Egy fiatal tett vallomást péntek reggel.

Pelle Andrea, a TASZ jogsegélyszolgálatának vezetője elmondta: álláspontjuk szerint a rendőrségi törvény nem biztosít lehetőséget arra, hogy ismert lakcím esetén, egy ilyen, nem nagy tárgyi súlyú büntetőügyben a lakhelyéről állítsanak elő valakit. “Ilyen esetben a szabályos eljárás az lett volna, hogy kiküldenek egy idézést, ezzel lehetőséget biztosítva arra, hogy az illető felkészüljön a kihallgatására, és gondoskodjon a védelméről” – hangsúlyozta.

Kijelentette: a TASZ elvállalja az összes fiatal jogi védelmét, akik ellen eljárás indult a Fidesz-székház udvarának március 7-ei elfoglalása miatt. Mint mondta, álláspontjuk szerint a polgári engedetlenségi akció során ha formálisan meg is valósult valamilyen bűncselekmény – például garázdaság -, az akkor sem tekinthető társadalomra veszélyes cselekménynek. “A székházfoglalók magatartása nem volt kirívóan közösségellenes, részükről nem volt erőszak, tehát indokolatlan bármiféle büntetőjogi felelősségre vonás” – hangsúlyozta Pelle Andrea. A péntek reggeli előállításokat demonstratív lépésnek nevezve hozzáfűzte: bíznak benne, hogy “a fiatalok megfélemlítését célzó eljárás” helyett a jövőben szabályosan, idézéseket fognak küldeni.

Vámos Péter, az egyik “székházfoglaló” elmondta: három civil ruhás rendőr kereste fel reggel, de sem azt, hogy milyen ügyben, sem azt, hogy milyen gyanúval indult ellene eljárás, akkor még nem közölték. Kérdésére, hogy miért nem küldtek idézést, azt válaszolták: a nyomozás érdekei így kívánták – fűzte hozzá.

Oláh Kata, a székház udvarán történt demonstráció másik résztvevője arról beszélt: az alkotmányos jogállam, a demokrácia védelmében tüntettek békésen, erőszakmentesen, és úgy gondolja, a csoportos garázdaság bűncselekményt nem követték el. Ennek ellenére vállalnak minden jogi következményt – hangsúlyozta.

Oláh Kata és a sajtótájékoztatón megjelent harmadik “székházfoglaló”, Misetics Bálint – akiket péntek reggel nem találtak otthon a rendőrök – ezután Pelle Andreával együtt jelentkezett a BRFK épületében, hogy később nyomozók felvegyék vallomásukat.

A hvg.hu pénteken írt arról, hogy reggel idézés nélkül előállították a Hallgatói Hálózat két aktivistáját, akik részt vettek a Lendvay utcai Fidesz-székház udvarának “elfoglalásában”. Egyikőjük, Birtalan Gergő a portálnak elmondta, nyilvántartásba vették, majd elengedték őket a BRFK Gyorskocsi utcai épületéből.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata pénteken azt közölte az MTI-vel: a Lendvay utcában történtek miatt tett feljelentések alapján csoportosan elkövetett garázdaság, illetve kényszerítés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárásokat. Pénteken a nyomozók három embert hallgattak ki gyanúsítottként, az előállítások során kényszerintézkedés nem történt. A három ember közül egy nem tett vallomást, ketten panasszal éltek a gyanúsítás ellen – tudatta az ORFK.

Március 7-én néhány tucat tüntető hatolt be a Fidesz-székház udvarára, tiltakozva az alaptörvény negyedik módosítása ellen.

A Magyar Nemzet keddi számában számolt be arról, hogy “a Fidesz budapesti székházának megtámadása miatt” csoportosan elkövetett garázdaság bűntette miatt nyomoznak. A napilapnak Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője azt mondta: a Lendvay utcai épületnél történtek miatt a BRFK március 22-én rendelt el nyomozást.

 

 

Fidesz: ha nincs erőszakos betörés, nem lenne törvényes kihallgatás sem

Nem a Fidesz, hanem a rendőrség hallgatta ki pénteken a csoportosan elkövetett garázdaság ügyében indított nyomozás során azokat az embereket, akik március 7-én erőszakosan és törvénytelenül betörtek a Fidesz-székházba – közölte a Fidesz sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

“Ha nincs erőszakos betörés, nem lenne törvényes kihallgatás sem – ilyen egy jogállam” – hangsúlyozzák a közleményben.

A Fidesz arra reagált, hogy az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért (PM) Választási Szövetség véleménye szerint a kormánypárt “a legsötétebb kádári módszereket használja az ellenzéki hangok elnémítására”. Szabó Tímea, a PM társelnöke erről azzal kapcsolatban beszélt az MTI-nek, hogy péntek reggel a rendőrök előállítottak a Hallgatói Hálózat (HaHa) két aktivistáját, akik március elején részt vettek a Lendvay utcai Fidesz-székház udvarának “elfoglalásában”.

A Fidesz arra kéri a PM-et “mint Bajnai Gordon bábját, hogy ahelyett, hogy a Fidesznek üzengetne, inkább hívja vissza Bajnai katonáit, akik szombaton ismét a Fidesz székházához vonulnak, miközben a magyar emberek békés ünnepre készülnek. Sem az előttünk álló ünnepen, sem azon túl, Magyarország nem kér többet az erőszakos és szélsőséges akciókból” – áll a Fidesz közleményében.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata pénteken az MTI megkeresésére azt közölte, hogy három embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként a Fidesz Lendvay utcai székházának elfoglalásával kapcsolatban. Tájékoztatásuk szerint március 7-én a fővárosi VI. kerületi Lendvay utcában történt “székházfoglalás” és az azt követő események miatt tett feljelentések alapján csoportosan elkövetett garázdaság, illetve kényszerítés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított eljárásokban a Budapesti Rendőr-főkapitányság folyamatosan hajt végre nyomozati cselekményeket.

Az előállítások során kényszerintézkedés nem történt. A három ember közül egy nem tett vallomást, ketten panasszal éltek a gyanúsítás ellen. Személyi szabadságot korlátozó intézkedés nem történt – írta az ORFK.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.