Nem vallásos diákok nem járhatnak ingyenes iskolabusszal az egyházi iskolába

Nem használhatja ingyen az iskolabuszt egy brit grófságban jövő ősztől az a diák, aki nem vallásos, de egyházi iskolába jár, hacsak nem a lakóhelyéhez legközelebb eső intézményről van szó.

 

 

Az észak-walesi Flintshire-ben döntött így az önkormányzat költségcsökkentés végett. Számításai szerint évi 100 ezer font megtakarítást jelenthet az intézkedés, a takarékosságra pedig azért van nagy szükség, mert csökkent az állami támogatás.

Az önkormányzat az iskolákra hagyja annak kiötlését, hogy miként ellenőrizzék, diákjaik vallásosak-e. Igazolásnak megfelel keresztlevél, a helyi lelkésztől származó levél vagy bármilyen más bizonyíték.

A nem vallásos szülők gyerekei a fő esélyesek arra, hogy kirekesztődjenek az iskolabuszt ingyen használók köréből. Ez évente mintegy 500 fonttal – 170 ezer forinttal – növelné szüleik kiadásait.

Az érintett vidéken szülők és római katolikus papok együtt vádolják az önkormányzatot vallási alapon történő diszkriminációval. Az önkormányzat viszont azt hangoztatja, hogy az ország sok más részén teljesen eltörölték az iskolabuszok ingyenességét, Flintshire-ben viszont csak azoknak a diákoknak kellene fizetni, akik egyházi iskolába járnak, de nem vallási indíttatásból – írta a The Daily Mail című brit lap.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.