Eurovíziós Dalfesztivál 2013 – A Dal – Győzött ByeAlex, a meglepetésember

Szombat este eldőlt, melyik dal és előadó képviseli Magyarországot az 58. Eurovíziós Dalfesztiválon májusban a svédországi Malmőben. A Dal című showműsort, a magyar válogatóverseny fináléját, amelybe nyolc produkció jutott, az M1 és a Duna World élőben közvetítette.

Több mint 244 ezer szavazat összesítése után ByeAlextől a Kedvesem (Márta Alex, Palásti Kovács Zoltán Zoohacker) című dal győzött a magyar döntőben, így ByeAlex ezzel a dallal képviselheti Magyarországot az 58. Eurovíziós Dalfesztiválon májusban Malmőben, Svédországban.

Az 58. Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyének végső szakaszába került harminc dalból három elődöntő és két középdöntő után alakult ki a nyolcas döntő mezőnye. Szombaton közülük választott  ki előbb a zsűri négy dalt, végül a tévénézők sms-szavazatai dönthették el, ki lesz a győztes.

A finálé fináléjában a zsűri döntése alapján Kállay-Saunders András My Baby című dala (szerzők: Kállay-Saunders András, Burai Krisztián, Bodóczki Ernő, Leslie Tay, John Alexis és Pataki Tamás), Vastag Tamástól a Holnaptól (Szabó Zé, Szente Vajk), Radics Gigitől az Úgy fáj (Kelemen Huba, Jack D. Elliot, Skylar Thomson, Jánosi) és a végső győztesnek bizonyult ByeAlextől a Kedvesem (Márta Alex, Palásti Kovács Zoltán Zoohacker) című dal szerepelt.

Az idei Eurovíziós Dalfesztivált május 14. és 18. között rendezik a svédországi Malmőben.

“A Magyar Televízió minden esztendőben olyan tehetségeket szeretne találni, akikre mindannyian büszkék lehetünk, és akik mögé fel tud sorakozni egy egész ország. Így volt ez 2011-ben Wolf Kati, tavaly pedig a Compact Disco esetében is” – hangsúlyozta korábban Rákay Philip. Az intendáns kiemelte, hogy az Eurovíziós Dalfesztiválnak évről-évre százmilliós nézettsége van, az ott elhangzó magyar dal országimázs-formáló három perc.

Az 58. Eurovíziós Dalfesztiválon, amelyet május 14. és 18. között Malmőben rendeznek, 39 ország képviselője fog indulni. A magyar válogatóverseny, A Dal című show saját fejlesztésű produkció, amely közmédiás szerkesztők ötlete alapján valósul meg már második éve. A Dalba a tavaly év végi határidőig 244 dalt neveztek.

A dalfesztivált idén azért rendezi Svédország, mert tavaly a bakui versenyen Loreen svéd énekesnő győzött Euphoria című dalával. A Compact Disco 2012-ben a 24. helyen végzett a Sound of Our Hearts című dallal. A fesztivált az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) 1956 óta rendezi meg, a Magyar Televízió kisebb-nagyobb megszakításokkal 1991 óta közvetíti a fesztivált.

Az Eurovíziós Dalfesztivál korábbi indulói közül sokan világsztárrá váltak, köztük a svéd ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John vagy a Shadows, az izraeli Ofra Haza vagy az egykor svájci színekben induló kanadai Céline Dion.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.