Semmilyen ellátást nem garantálna rokkantság esetén az Alaptörvény!

Több százezer megváltozott munkaképességű ember ellátása kerülhet veszélybe, ha az Országgyűlés megszavazza azt módosítást, amelynek eredményeként az Alaptörvényből kikerülne a rokkantság fogalma, és helyette fogyatékosság esetén járna csupán törvényben meghatározott támogatás az állampolgároknak – olvasható a Mozgáskorlátozottak Egyesületei Országos Szövetségének (MEOSZ) szombati közleményében.

 

 

A MEOSZ arra kéri a kormánypártok képviselőit, hogy ne szűkítsék a szociális biztonság alanyainak körét, hanem bővítsék ki azt: emeljék be a XIX. cikkbe a fogyatékosság fogalmát és tartsák meg a rokkantságét is, a kettő ugyanis sem a jogi szabályozás, sem az ellátások tekintetében nem fedi le egymást.

A rokkantnyugdíj helyébe lépő rokkantsági ellátást 40 százalékos vagy annál nagyobb mértékű egészségkárosodás esetén lehet megkapni, ami egy tágabb kört érint.

Fogyatékosság alapján csupán egy szűkebb csoportnak, a súlyosan fogyatékos embereknek jár egy minimális, hátránykompenzációs támogatás.

A megváltozott munkaképességű, rokkant emberek nagy része nem minősül fogyatékosnak, így ha a rokkantság kicserélődne a fogyatékosság fogalmára, nekik már semmilyen ellátást nem garantálna az Alaptörvény.

Ez ellentétes lenne a Nemzeti Hitvallással is, amely kimondja: “Valljuk az elesettek és a szegények megsegítésének kötelességét” – hívja fel a figyelmet a MEOSZ, s követeli, hogy a súlyos betegségben szenvedő, önhibájukon kívül munkaképtelenné vált állampolgárok alanyai kell legyenek a szociális biztonsághoz való alapvető jognak!

Február 8-án nyújtottak be javaslatot kormánypári képviselők az Alaptörvény módosítására. A részletes vitája a jövő héten lesz.

(OS – Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.