Több tűzvédelmi szabály is változik jövőre

Több tűzvédelmi szabály is változik januártól. A katasztrófavédelmi igazgatóságokhoz kerül például a kéményseprő-ipari közszolgáltatók hatósági és szolgáltatási felügyelete.

 

Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében tudatta: január 2-án lép hatályba az a kormányrendelet, amely az OKF piacfelügyeleti eljárását szabályozza.

A jogszabály piacfelügyeleti hatósági feladatokkal ruházza fel a főigazgatóságot az építési termékek, tűzoltó-technikai termékek, tűz- vagy robbanásveszélyes készülékek, gépek, berendezések tűzvédelmi, biztonságossági követelményeivel kapcsolatban.

Az ezekkel összefüggő helyszíni ellenőrzések lefolytatását azonban a katasztrófavédelmi kirendeltségekre bízza. A rendeletben részletesen meghatározzák a piacfelügyeleti bírságot is – közölte a szóvivő.

Szintén január elejétől lesz hatályos két másik kormányrendelet, amely a tűzvédelmi hatósági feladatokat, valamint a tűzvédelmi bírságot szabályozza. Ezekben a jogszabályokban jelentős változásként jelenik meg a kéményseprő-ipari közszolgáltatók hatósági és szolgáltatási felügyeleti hatásköre, amelyet a katasztrófavédelmi igazgatóságokhoz delegálnak.

Petróczi Tímea hozzátette, hogy az új szabályozás további feladatokkal is ellátja az igazgatóságokat. Ennek alapján az OKF tűzvédelmi szolgáltatókkal – tűzoltó készülékek és beépített tűzvédelmi berendezések karbantartóival, telepítőkkel, távfelügyeletekkel, oktatásszervezőkkel, valamint vizsgáztatókkal – kapcsolatos közigazgatási és szolgáltatásfelügyeleti hatáskörei is a katasztrófavédelmi igazgatóságokra kerülnek, és a nyilvántartásokat is ők kezelik majd ezekről.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.