A szomszédos államokban is elérhető már a lakossági eurókötvény

A Magyarországgal szomszédos országok állampolgárai is megvásárolhatják december 20-tól az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által kibocsátott hároméves futamidejű, változó kamatozású Prémium Euró Magyar Államkötvényt (PEMÁK) – közölte a Magyar Államkincstár pénteken.

 

 

A szervezet tájékoztatása szerint az értékesítés egyelőre magyar nyelven történik, de február elejére már angol nyelven is kiszolgálják majd a devizakülföldieket, magánszemélyeket és intézményeket.
 

A Magyar Államkincstár Állampénztári Irodáiban november 23-án kezdődött meg a PEMÁK belföldi értékesítése.
Az állampapír december 14. óta a devizabelföldi ügyfelek számára valamennyi értékesítési csatornán, így banki átutalással, bankkártyás és készpénzes vásárlással, illetve a WebKincstáron keresztül online vásárlással is elérhető.
Borbély László András, az ÁKK általános vezérigazgató-helyettese egy csütörtöki sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a PEMÁK értékesítése a napokban éri el a 200 millió eurót, így a szervezet 400 millió euróra emeli az értékesítési keretet.
 

A PEMÁK lakossági és intézményi ügyfelek által jegyezhető. Az eurókötvény három éves futamidejű, változó kamatozású: az euróövezeti átlagos fogyasztói árindex felett 2,5
százalékos kamatprémiumot fizet.
 

Az ÁKK jövőre 5,1 milliárd eurónyi devizaforrás bevonását tervezi. A 4-4,5 milliárd eurónyi intézményi befektetői kötvényjegyzés mellett 400 millió eurót tesz ki a PEMÁK-ból, illetve további 400 millió eurót a nemzetközi szervezetektől származó forrásbevonás.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.