Stratégiai együttműködési megállapodás a kormány és a GE között

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött Budapesten a magyar kormány és a General Electric (GE) Hungary Kft.

 

Az aláírási ünnepségen Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elmondta: a kormány prioritásnak tekinti az innovációt és a kutatás-fejlesztést, hogy a magyarországi kis- és középvállalatok bekerüljenek a globális innovációs hálóba.

„ A kormány stratégiai szövetségi körében az első helyen mindenképpen a GE található, hiszen több mint két évtizede partnerünk.”

Nagyon fontos, hogy a GE következő növekedési projektjeihez minél több magyar beszállítót nyerjen meg.

“Mi az Eximbankon keresztül mindenfajta pénzügyi forrást biztosítunk ehhez. Mi ott vagyunk mögötte” – hangsúlyozta a miniszter.

Az innováció szempontjából fontos intézkedések között említette, hogy a kormány meg kívánja duplázni a felsőfokú műszaki, természettudományos és informatikai képzésben részt vevő hallgatók számát. A mostani 21 ezerről jövőre 30 ezerre emelkedne a részvevők száma, de 2-3 éven belül a létszám elérné a 40 ezret.

Matolcsy György kiemelte azt a kormányzati döntést is, amely jövő év elejétől a kutatás-fejlesztésben dolgozók esetében eltörli a 28,5 százalékos munkáltatói közterhet. Hutter Iván, a GE Fényforrás Üzletágának európai, közel-keleti és afrikai régiójának általános igazgatója beszédében úgy fogalmazott: a GE meggyőződése, hogy a közös sikerek kulcsa az innováció.

Az új stratégiai megállapodás lehetőséget teremt arra, hogy az átalakuló világgazdaságban Magyarország és a GE új alapokra helyezze kapcsolatát.

A vállalatvezető hangsúlyozta: Magyarország kivételes helyzetben van a cég szempontjából, hiszen az ipari és a pénzügyi üzletág is jelen van az országban.

A régióban dolgozó munkatársak közel fele Magyarországon vállal munkát – tette hozzá.

Hutter Iván közölte: a GE Magyarországon dolgozó mintegy 400 kutatómérnöke globális csapatban, szoros együttműködésben dolgozik a hazai és nemzetközi felsőoktatási intézményekkel és vállalatokkal.

A GE 1989 vége óta van jelen Magyarországon, amikor többségi tulajdonrészt szerzett a Tungsram izzógyártóban. A társaság azóta valamennyi üzletágában hajtott végre magyarországi beruházást. Banki üzletágával együtt jelenleg több mint 12 500 munkatársat foglalkoztat Magyarországon, így a legnagyobb amerikai munkáltató és befektető az országban.

A GE Hungary Veresegyházán gázturbinákat szerel össze és repülőgép-turbinákat javít, illetve alakít át erőművé. Nagykanizsán, Zalaegerszegen, Kisvárdán, Nagykanizsán és Budapesten világítótesteket és ezekhez alkatrészeket állít elő.  A társaság Ózdon  kismegszakítókat, Budaörsön egészségügyi berendezésekhez részegységeket, Oroszlányban pedig víztisztítási membránokat gyárt.

A GE Hungary 2011. évi árbevétele 1 ezer 180 milliárd forint volt, amelynek 98 százaléka exportból származott. Tavaly a GE Hungary Kft. volt Magyarország harmadik legnagyobb árbevételű cége, harmadik legnagyobb exportőre és kilencedik legnagyobb foglalkoztatója.

A GE-t a feltaláló Thomas Edison alapította 1878-ban. A vállalat azóta piaci tőkeértékét és árbevételét tekintve is a világ egyik legnagyobb vállalatává nőtte ki magát. A GE 2011 végén világszerte több mint 300 ezer munkatársat foglalkoztatott.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.