Folytatódhatnak a Koh Ker-i magyar feltárások

Koh Ker kambodzsai romváros régészeti feltárásáról szóló, újabb ötéves szerződést írtak alá csütörtökön a Magyar Indokína Társaság és a Magyar Délkelet-ázsiai Kutatóintézet, valamint az APSARA – az Angkor és Koh Ker kulturális örökségéért felelős kambodzsai kormányzati szervezet – képviselői.

 

A 2013 és 2017 közötti időszakra vonatkozó szerződés a 10. századi birodalmi fővárosban, Koh Kerben korábban megkezdett ásatások és epigráfiai program folytatásán kívül új elemeket is tartalmaz – tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a Magyar Indokína Társaság.

Mint közölték, a megállapodásnak része a LiDAR távérzékelési projekt keretében begyűjtött, Koh Kerre vonatkozó adatok feldolgozása, a helyszíni terepi felméréseken szerzett információkkal való összevetése és a konkrét ásatási programban történő hasznosítása, továbbá a Koh Ker történetére, művészettörténetére vonatkozó kutatások, amelyben az intézet saját munkatársai mellett nemzetközi szakértők vesznek részt.

A tervek között szerepel a Prasat Krachap nevű templomegyüttes törmeléktől való megtisztítása, statikai megerősítése és látogathatóvá tétele a turisták számára, valamint közösségi ház építése Koh Kerben.

Azedine Beschauch, az ICC-Angkor (International Coordinating Committee for the Safeguarding and Development of the Historic Site of Angkor) tudományos titkára Siem Reapban a szervezet fennállásának 20. évfordulóját ünneplő nemzetközi konferencián mutatta be a kutatóintézet új tudományos kiadványát, amely a khmer történelem egyik legfontosabb feliratát adja közre Novák Tibor fordításában, Claude Jacques, a khmer történelem és epigráfia egyik vezető kutatójának bevezető tanulmányával.

A Sdok Kak Thom felirata címet viselő, Renner Zsuzsanna által szerkesztett kötet az eredeti, szanszkrit feliratok közlése mellett azok magyar és angol nyelvű fordítását tartalmazza, valamint tudományos jegyzetapparátussal is kiegészül.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.