Iskolásokon teszteltek génmódosított rizst Kínában

Kínában felmentettek állásából három tisztségviselőt, aki még 2008-ban jóváhagyott és irányított egy iskolásgyermekek körében génmódosított rizzsel végzett tesztet – közölte a kínai média csütörtökön.

 

Az egészségügyi hatóságok által kiadott nyilatkozat szerint “a tisztségviselőket a vonatkozó szabályok, a tudományos etika és a tudomány integritásának megsértése miatt büntették meg”.

A Hunan tartományban történt esetre a Greenpeace környezetvédő szervezet hívta fel a figyelmet idén augusztusban, amikor egy amerikai tudományos folyóirat közzétette az amerikai Tufts Egyetem laboratóriumának közreműködésével végzett kínai vizsgálat eredményét.

A Greenpeace szerint ennek része volt 25, hat és nyolc év közötti kínai kisiskolás étkeztetése béta-karotinban gazdag génmódosított rizzsel. A tanulmány meg is állapította, hogy az úgynevezett “arany rizs” révén eredményesen lehet A-vitamint a gyermekek szervezetébe juttatni.

A vizsgálat kezdeti szakaszában a tartományi szóvivő cáfolta, hogy a gyerekeket “kísérleti nyulakként” használták volna fel, ám a végleges eredmény arra utal, hogy a génmódosított rizs egy alkalommal ténylegesen szerepelt étrendjükben. A tesztben 80 gyerek vett részt, s közülük egy napon huszonöten 60 gramm arany rizst kaptak. A szülőket a vizsgálatról tájékoztatták ugyan, de arról nem, hogy a gyerekek génmódosított rizst is kapnak.

A tesztet felügyelő kínai betegségmegelőzési központ, annak tartományi hivatala, valamint a csöcsiangi orvostudományi akadémia közös közleményben tudatta, hogy az egészségügyi minisztérium utasítására végzett vizsgálat eredményeként három felelőst felmentettek állásából.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.